Media inCambodja

Is de ‘China-isering’ van Cambodja een voorwendsel om het land in een kwaad daglicht te stellen?

Waarover maken de media in Cambodja zich druk? Over de vraag of de havenstad Sihanoukville soms Chinees is geworden, constateert onze correspondent Jeroen Visser.

null Beeld

‘Hoort Sihanoukville bij China?’, luidde deze week de vraag in een artikel van The Asean Post, een nieuwssite over Zuidoost-Azië. Een terechte vraag, aangezien 90 procent van de bedrijven in de de Cambodjaanse havenstad tegenwoordig in Chinese handen is. Neem dit indrukwekkend lijstje, aangeleverd door de lokale autoriteiten: 150 van de 156 hotels; 414 van de 436 restaurants; en 48 van de 62 casino’s in Sihanoukville hebben een Chinese eigenaar.

Wat ooit een betrekkelijke rustige havenstad was, bij toeristen vooral bekend als afmeerplek naar één van de prachtige Cambodjaanse eilanden, is hard op weg een Chinese enclave te worden. Cambodja, dorstig naar buitenlandse investeerders, maakte van Sihanoukville in 2006 een Speciale Economische Zone. Vooral de Chinezen hapten toe, vanwege de diepzeehaven en als investeringshub. Nu ratelen overal in het centrum Chinese bouwmachines.

De ‘China-isering’ van Cambodja, zoals The Asean Post het noemt, was deze week groot in het nieuws. De Amerikaanse krant The Wall Street Journal bracht zondag de scoop dat China en Cambodja dit voorjaar in het geheim een deal hebben gesloten over het gebruik van een Cambodjaanse marinebasis pal onder Sihanoukville. De Chinezen zouden er militairen en wapens mogen herbergen en er gevechtsschepen mogen aanmeren. ‘Militaire operaties vanaf de marinebasis zouden de capaciteit van Beijing danig vergroten om zijn territoriale claims en economische belangen in de Zuid-Chinese Zee door te drukken’, aldus de krant. China zou ook werken aan een militair vliegveld 60 kilometer boven de marinebasis. Een Chinees bedrijf verkreeg voor dit gebied een concessie om het gebied de komende 99 jaar te ontwikkelen.

In het autoritaire Cambodja zijn te kritische media zoals de Cambodia Daily de laatste jaren het land uitgejaagd, net als de oppositie. In de bestaande pers is dan ook maar weinig kritiek te vinden op de groeiende Chinese invloed. Nieuwssite Fresh News bracht na de scoop over de marinebasis een tegenstuk met de kop: ‘Buitenlandse Zaken geeft opheldering van premier over fake news van The Wall Street Journal.’ Volgens de verklaring van premier Hun Sen klopt er ‘niets’ van de bewering over de marinebasis. ‘Een buitenlandse militaire basis gaat tegen onze grondwet in.’

In de Engelstalige krant The Phnom Penh Post opperde minister van Defensie Tea Banh dat de onthulling van de Amerikaanse krant ‘een opzetje’ is. Vorige week nam het Amerikaanse Congres een wet aan die het mogelijk maakt sancties in te stellen tegen Cambodjaanse functionarissen die de mensenrechten schenden. De Amerikaanse president Trump moet de wet nog ondertekenen.

‘Het nieuws is een voorwendsel om Cambodja in een kwaad daglicht te stellen en daarna sancties op te leggen’, aldus Banh. ‘Ik overdrijf niet, let maar op.’

Toch was er ook kritiek te horen. Politiek analyticus Lao Mong Hay zei in The Phnom Penh Post dat de regering niet Beijing maar Washington de gelegenheid moet bieden de marinebasis in de buurt van Sihanoukville te ontwikkelen. ‘Anders blijft het vermoeden bestaan dat China Cambodja helpt op voorwaarde dat wij geen betrekkingen aangaan met de VS. Dat duidt op verlies van soevereiniteit en dat is niet goed voor Cambodja.’

Op microniveau wordt ondertussen wel geprobeerd om de ‘China-isering’ te stoppen, zo meldt The Asean Post. Binnenkort is het buitenlanders verboden een eenmanszaak te vormen in het land. Dat betekent dat alle tuk-tuk-chauffeurs, straatverkopers en kappers voorlopig Cambodjaans blijven.

Jeroen Visser is correspondent in Seoul.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden