ColumnPeter de Waard

Is de beurs wel al immuun voor het virus?

null Beeld

‘Er zijn twee soorten beleggers: de ene soort weet het niet, de andere weet niet dat hij of zij het niet weet’, zei econoom John Kenneth Galbraith.

Het zou in deze coronatijd ook over wetenschappers kunnen worden gezegd. Daar zijn de fabels van een half jaar geleden nu feiten en de feiten weer fabels.

Het coronavirus lijkt op dit moment nog wel harder toe te slaan dan bij de eerste golf in maart. Toen verloor de Amsterdamse beurs in ruim twee weken 35 procent van zijn waarde. Maar bij de tweede golf zijn de koersen met 5 procent gestegen. Er is geen uitverkoop, geen vlucht naar veilige havens als goud. Iedereen koopt zelfs nog aandelen bij.

Wilt u dit artikel liever beluisteren? Hieronder staat de door Blendle voorgelezen versie.

In april van dit jaar herstelden de beurskoersen zich spectaculair, omdat een V-vormig herstel werd verwacht waarbij in de herfst alles weer normaal zou zijn. Nu daar geen sprake van is en de economie opnieuw op slot gaat, zou een nieuwe diepe val van de beurskoersen mogen worden verwacht.

Er zijn ook geen andere lichtpunten. De Amerikaanse presidentsverkiezing is een chaos met een ongewisse uitkomst, de handelsoorlog met China duurt voort en de brexit-onderhandeling zitten muurvast. Maar het maakt beleggers niet uit. Het lijkt of ze er niet voor een tweede keer in willen tuinen. Terwijl het land in een crisis verkeert, ligt de beurs er vriendelijk bij.

Binck Bank meldde deze week dat in Nederland dit voorjaar ongeveer 1,5 miljoen huishoudens belegden. ‘Dit is na het uitbreken van de coronacrisis fors gegroeid. Enerzijds door de forse daling van de beurzen in maart, waardoor velen het moment rijp achten te starten met beleggen, maar ook door een aantal al wat langer zichtbare trends.’

De extreem lage of zelfs negatieve rente maakt dat er geen alternatief voor aandelen is. Jongeren kopen ook vaker aandelen, aangemoedigd door beleggingsapps en de daling van de kosten van indextrackers (ETF’s). Misschien is een deel van de mensen bij gebrek aan ander vermaak ook wel een gokje op de beurs gaan wagen.

Opvallend is dat particuliere beleggers vooral massaal aandelen Shell hebben gekocht. Het is in Nederland veruit het populairste pandemieaandeel - nog voor ING en het biotechbedrijf Galapagos. Dat zou te maken kunnen hebben met het feit dat de koers van Shell in maart de zwaarste klappen kreeg. Beleggers zouden dit een ideaal instapmoment hebben gevonden. Tot nu toe hebben ze overigens de deksel op hun neus gehad. Shell is een van de fondsen die zich nauwelijks heeft hersteld.

Het volk is nog lang niet immuun voor het virus, de beurzen wel. Maar dat zegt niets over de toekomst. Misschien komt de koersval wel op het moment dat het virus weg is of het vaccin echt op de markt is gekomen.

Beleggers zijn niet-wetende kuddedieren. Het enige verschil met virologen en epidemiologen is dat ze achter elkaar aanlopen, terwijl wetenschappers elkaar vooral in de weg lopen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden