De week van de hoofdredacteurPieter Klok

Is de angstreactie op het coronavirus niet net zo schadelijk?

Begin deze week kreeg ik een bericht van CNN: ‘Een record van 105 Amerikaanse kinderen zijn tot nu aan de griep bezweken.’ Als er in plaats van griep ‘het coronavirus’ had gestaan, was er waarschijnlijk een golf van paniek over de wereld getrokken, dacht ik. Blijkbaar maakt een nieuw virus ons oneindig veel banger dan een virus als influenza B dat al decennia over de wereld trekt. 

Deels is dat te begrijpen. Het nieuwe virus is onbekend. De sterftepercentages liggen op het eerste gezicht hoger dan bij een gewone griep, maar rechtvaardigt dat het lamleggen van een groot deel van de wereldeconomie om verdere verspreiding te voorkomen?

In de reportage die Jarl van der Ploeg deze week schreef vanuit Milaan figureerde een hotelier, die ik niet meer uit mijn hoofd krijg. Hij werd geconfronteerd met een oneindige rij annuleringen en vreesde voor een faillissement. Moet die man opdraaien voor onze paniek?

Lege terrasjes in Milaan, waar het coronavirus rondwaart.Beeld EPA

Persbureau ANP zond deze week bij bijna elke nieuwe zieke een alarm de wereld in. ‘Eerste besmetting met coronavirus in Estland.’ Als ze dat ook zouden doen bij elke fietser die wereldwijd gewond raakt, zou niemand nog op de fiets springen.

De hele week hebben we geworsteld met hoeveel aandacht we aan het virus moesten schenken. De lezer had een onlesbare dorst naar informatie, bleek uit het recordaantal bezoekers op onze site. Maar tegelijkertijd willen we de paniek niet onnodig vergroten. Op woensdag en donderdag hebben we even overwogen om de kop ‘Virus nadert Nederland’ op de voorpagina te zetten, maar uiteindelijk hebben we besloten twee keer met een ander onderwerp te openen om het virus niet groter te maken dan nodig. Toen donderdagavond bleek dat het virus Nederland had bereikt, hebben we het bericht daarover op de voorpagina bewust klein gehouden. 

De bestrijding van het virus richt  in elk geval in economische termen – inmiddels veel meer schade aan dan het virus zelf. In China vallen de eerste slachtoffers doordat mensen door de quarantaine niet meer voor elkaar kunnen zorgen, zoals uit de mooie reportage van Leen Vervaeke bleek. 

Moeten we niet eens een commentaar schrijven om de wereldwijde overreactie te veroordelen, vroeg ik me woensdag af. Mijn medecommentatoren corrigeerden mij. We kunnen in dit stadium niet zeggen of het een overreactie is. Bovendien blijkt dat ook ter redactie niet iedereen hetzelfde reageert. Ook hier zijn sommigen besmet door virusangst.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden