ColumnPeter de Waard

Is Apple echt 2.000.000.000.000 dollar waard?

null Beeld

Nadat Apple op 2 augustus 2018 als eerste Amerikaanse beursvennootschap de waarde van 1 biljoen dollar overschreed, dachten de meeste analisten nog dat het concern schromelijk was overgewaardeerd.

Degenen die durfden te dromen van een beurswaarde van 2 biljoen aan het einde van dit decennium, werden al voor fantast uitgemaakt. Maar nu lijkt het al in de zomer van 2020 te gebeuren, op een moment dat de wereldeconomie de ergste recessie in zijn geschiedenis beleeft.

Sinds de coronacrisis eind maart in de VS uitbrak is de waarde van het aandeel Apple meer dan verdubbeld van 224 tot 460 dollar. Bij een koers van 467,77 dollar per aandeel zal de marktkapitalisatie van Apple met 4,276 miljard uitstaande aandelen de 2 biljoen euro overschrijden.

Hoe lang Apple het meest waardevolle bedrijf in de wereld zal blijven, is onbekend. De VS is bij uitstek het land van de creatieve destructie.

US Steel was in 1901 de allereerste beursvennootschap die meer dan 1 miljard dollar waard werd, nadat de machtige zakenbankier John Pierpont Morgan de staalmagnaat Andrew Carnegie kon overtuigen zijn bedrijf in een nieuwe machtige nationale staalgigant onder te brengen. Bijna 120 jaar later is US Steel met een beurswaarde van 1,7 miljard een lilliputter op Wall Street.

In 1955 werd General Motors het eerste beursfonds met een beurswaarde van 10 miljard dollar, op de voet gevolgd door Dupont, AT&T en Standard Oil of New Jersey (het huidige Exxon). In 1987 zou IBM de grens van 100 miljard overschrijden. Naast Apple zijn inmiddels Microsoft, Alphabet (Google), Microsoft, Amazon en Facebook meer dan 1.000 miljard dollar waard.

Elke kwart eeuw voert een totaal nieuw gezelschap van multinationals de Amerikaanse ranglijst van meest waardevolle beursbedrijven aan. En iedere keer zijn de getallen adembenemender. De waarde van Apple is groter dan het bbp van Italië of Brazilië. Apple is nu twee keer zoveel waard als alle fondsen van Euronext in Amsterdam. Slechts drie fondsen daar (de Zuid-Afrikaanse investeerder Prosus, ASML en Unilever) zijn meer waard dan 150 miljard, gevolgd door Shell (127 miljard) en Heineken (58 miljard).

Topman en ceo Tim Cook, die zelf onlangs tot het miljardairsgilde toetrad, moet de waarde waarmaken. Tot nu toe lukt hem dat. In het tweede kwartaal steeg de omzet naar 60 miljard dollar en de winst naar 11,2 miljard. Het dividendrendement op een aandeel Apple is 0,72 procent, net zoveel als op dat van het in Nederland zo geprezen ASML. De koers-winstverhouding – het aantal malen dat de winst per aandeel in de koers past – is 34. Vergelijk dat eens met Tesla waar de koers duizend keer zo hoog is als de winst per aandeel.

Zo lang de wereld massaal iPhones blijft kopen – de iPhone 12 komt er dit najaar aan – en ook de Mac, iPad en Wearables elke kwartaal beter worden verkocht, is Apple de grootste diamant onder de beursbedrijven. Maar eens wacht ook Apple het lot van US Steel.

Aanvulling van 19 augustus: Op de beurs van New York steeg de waarde van het bedrijf Apple woensdag rond 16.50 uur Nederlandse tijd voor het eerst tot boven de psychologische grens van 2 biljoen dollar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden