ColumnThomas van der Meer

Ironisch dat tegenstanders van coronamaatregelen doen alsof we voor ouderen alles uit de kast halen

null Beeld

Voor de zekerheid kocht mevrouw Steur (88) tijdens de tweede coronagolf een boek over het hiernamaals. Een week later werd haar afdeling door een uitbraak getroffen. Mevrouw Steur raakte ook besmet, maar kreeg het virus eronder. Slapend. Het duurde wel even en er was niet veel wat ik kon doen om haar te helpen, behalve drinken met een rietje aanreiken en gauw een paar hapjes eten naar binnen lepelen, voordat haar ogen weer dichtvielen. Na een dag of tien kwam ze langzaamaan weer op gang. Gelukkig maar, want ‘dat boek wil ik wel graag eerst gelezen hebben’.

Inmiddels zit ze allang weer met haar brilletje op in de stoel te lezen. Niet over het hiernamaals, dat heeft niet zo’n haast meer. Ze is weer de oude, op één ding na: mevrouw Steur kan haar plas niet meer ophouden. ‘O, nu voel ik het weer gaan!’, roept ze, als ze zich opricht uit de stoel om in haar rolstoel te gaan zitten. ‘Het loopt er zo uit.’

Bijna alle bewoners die corona hebben overleefd, hebben daar een slechtere gezondheid aan overgehouden. Een jasje uitgedaan, noemen wij dat. Een aantal van die bewoners had een hogere zorgindicatie nodig. Mevrouw Steur niet, maar incontinentie is ook niet niks. ’s Nachts gaan de plakkers van haar absorptiemateriaal wel eens los. Bed nat. Of ze wordt te laat verschoond. Broek nat. Van de weeromstuit durft ze niet meer te drinken, wat allerlei nieuwe problemen oplevert. En gisteren kwam haar zoon haar ophalen, maar ze wilde niet mee: veel te bang voor lekkage in het bijzijn van de familie.

De specialist ouderengeneeskunde komt kijken waar het aan ligt. Je hebt van alles nodig om goed te kunnen plassen: een blaas met sluitspier, een bekkenbodem, een zenuwvoorziening van de blaas en bekkenbodem en aansturing vanuit de hersenen. Een mankementje aan een van deze onderdelen en daar ga je al.

Volgens de specialist zijn het mevrouw Steurs bekkenbodemspieren, die tijdens haar ziekbed zijn verzwakt. Lang in bed liggen is voor niemand goed en voor oude mensen al helemaal niet. Als je te lang in bed ligt, verlies je spiermassa, en ouderen herstellen hier bijna nooit helemaal van.

‘Wat voor spieren?’

‘Die spieren die u gebruikt om te plassen.’

‘Heb ik daar spieren voor?’

Ze weet van niets en dat komt door haar opvoeding. ‘Als ik met mijn vingertjes alleen al in de buurt kwam van die regio’, zegt ze, en ze wijst naar haar schoot, ‘gaf mijn moeder me een draai om de oren.’

Mevrouw Steur wordt door de specialist ouderengeneeskunde verwezen naar een fysiotherapeut voor bekkenbodemtherapie.

Mijn collega schudt haar hoofd. ‘Wat willen we allemaal nog met die mensen?’

Het is ironisch dat tegenstanders van coronamaatregelen doen alsof we tegenwoordig alles uit de kast halen voor mensen met een hoge leeftijd. We helpen zelfs onze hele economie om zeep om hun levens te redden. In de praktijk moet je vaak je uiterste best doen om een arts naar het verpleeghuis te lokken, en zien veel zorgmedewerkers gezondheidsproblemen ten onrechte als iets wat bij ouderen hoort. Incontinentie is daar een voorbeeld van.

‘Als je er zo over denkt, kun je beter in een hospice gaan werken’, zeg ik tegen mijn collega. Mevrouw Steur is nog maar 88 en voor hetzelfde geld gaat ze nog tien jaar mee; haar moeder is 100 geworden.

’s Avonds help ik mevrouw Steur naar bed. Op haar iPad heeft ze informatie opgezocht over haar onderstel, zoals zij dat noemt, en doet verslag van haar bevindingen.

‘Wist je dat ik drie gaatjes heb? Drie!’

‘Wist u dat niet? U heeft toch kinderen gekregen?’

‘Wat heeft dat er nou weer mee te maken?’

‘U poept, plast en krijgt kinderen. Dat zijn drie verschillende dingen.’

Ze schiet in de lach en slaat haar hand voor de mond. ‘O, God. Laten we erover ophouden.’

Thomas van der Meer is schrijver en werkt in een verpleeghuis. Hij vervangt deze weken Elma Drayer. De namen van personen in de column zijn pseudoniemen.

Thomas van der Meer is schrijver en werkt in een verpleeghuis. Hij vervangt deze weken Elma Drayer. De namen van personen in de column zijn pseudoniemen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden