Investeer veel meer in werk voor vluchteling

Statushouders krijgen les in de Nederlandse taal, september 2017.Beeld Marcel van den Bergh

Minister Koolmees heeft 10 miljoen euro toegezegd ter ondersteuning van de integratie van vluchtelingen. Dat is veel te weinig.

Recente cijfers over het lage percentage geslaagden (39 procent) voor het inburgeringsexamen laten zien dat het leren van de Nederlandse taal een struikelblok is. Als je twee keer per week drie uur les hebt, zakt de kennis snel weg als je de stof niet oefent. Veel vluchtelingen hebben voornamelijk contact met mensen uit hun land van herkomst en oefenen de lesstof amper. Ook speelt de wijze van examineren een rol: lager opgeleide vluchtelingen hebben doorgaans niet veel ervaring met multiple-choice en met het gebruik van dubbele ontkenningen.

Als je slaagt voor het inburgeringsexamen, is het de vraag of je kennis van Nederland voldoende is om werkelijk te participeren in onze samenleving. Om het gedrag van Nederlanders te kunnen begrijpen is ook inzicht in onze cultuur van belang. Het kunnen uitspreken van woorden is iets anders dan het begrijpen van de context. Ook daarvoor is contact met Nederlanders van belang. Daarnaast moet ook gepast gedrag ‘uitgelegd’ en beoefend worden om in een baan te kunnen ‘aarden’.

Toegang tot de arbeidsmarkt is niet mogelijk zonder beheersing van de taal en aanvullende opleidingen. Wij hebben hier meer dan 61 duizend bijstandsgerechtigde vluchtelingen. Er zijn genoeg werkgevers die zich willen committeren aan het in dienst nemen van vluchtelingen, maar niet zonder bij- of omscholing of extra begeleiding tijdens het werk.

Cijfers van de gemeente Amsterdam laten zien hoe moeilijk het is vluchtelingen naar werk te geleiden: in 1,5 jaar is 12 miljoen euro uitgegeven aan begeleiding naar werk wat heeft geresulteerd in een uitstroom uit de bijstand van 326 vluchtelingen.

Er doet zich nog een knelpunt voor: Nederlanders en ook vluchtelingen van 30 jaar en ouder hebben geen recht meer op studiefinanciering, dus gesubsidieerd (bekostigd) onderwijs is voor hen niet toegankelijk. Zij kunnen vaak alleen participeren als zij zelf een baan vinden. Als er niets wordt ondernomen, blijft deze groep ‘gevangen’ in de bijstand.

Een oplossing voor veel van deze knelpunten is dat vluchtelingen klaar worden gestoomd voor werk met intensieve aandacht voor de taal, een in de betreffende sector gepaste werkhouding, gevolgd door een praktijk-opleiding en vakinhoudelijke en mentale begeleiding tijdens het werk. Hierdoor zouden vluchtelingen binnen zes maanden taalvaardig kunnen zijn, voor werk beschikbaar en uit de bijstand.

Een investering van rond de 10 mille per deelnemer zou voldoende kunnen zijn om meer dan 140 mille aan bijstandskosten te besparen. Landelijk wordt er aan de groep 30-plussers meer dan 500 miljoen aan bijstandskosten uitgekeerd. Waarom schiet de overheid niet te hulp?

Aanleiding voor herziening van de verdeling van ‘sociale’ gelden ter ondersteuning van integratie of op naar een volgende probleemgeneratie?

Eveline Wagenaar is bestuurslid van Stichting de Nieuwe Buren. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden