Intifada, het woord roept nostalgische gevoelens bij me op

Een vriendin belde me om half een 's nachts op: 'Ga jij naar die demonstratie morgen.'


'Je bedoelt de demonstratie tegen de Israelische invasie?'
'Ja.'
'Nee.'
'Waarom niet?'
'Ik demonstreer niet. Slecht voor de maag.'

'Doe niet zo flauw.'
'Nee. Heb niet zo'n zin. Er komen veel emoties samen, er komt veel woede samen, er komen veel domkoppen samen. Vervelende combinatie.' Toen ik tijdens de Libanon-oorlog in Beiroet zat, heb ik een paar demonstraties gezien. Die waren een stuk rustiger verlopen dan wat ik in Amsterdam verwachtte.

'Doe niet zo rationeel.'
'Sorry. Rationaliteit is het enige wat ik te bieden hebt zo laat op de avond.'

Zij ging wel. Harry van Bommel ook. Gretta Duisenberg ook. Die laatste twee, zo zag ik in een filmpje, liepen vooraan, zij aan zij, spandoek vast, leuzen scanderend. Nieuwe intifada voor Palestina. Niets mis mee zou je zeggen. Intifada betekent in het Arabisch opschudding, ontwaking. Het woord roept nostalgische gevoelens bij me op. De jaren tachtig. Doe Maar. Soweto. Intifada.

Bij veel mensen roept intifada de extremistische islam op die van plan is om van de hele wereld een groot Gaza te maken, maar dit soort overkokende emoties heeft het begrip nooit echt geholpen. Integendeel.

De eerste intifada begon op 8 december 1987 toen een jonge Palestijn, een vluchteling die niet mag terugkeren naar zijn oorspronkelijke woonplaats, woonachtig in de bezette gebieden, in dit geval Gaza, een steen gooide naar een Israelische tank. Er volgden nog vele stenen. Stenen werden geweren en geweren werden mannen en vrouwen die zichzelf opbliezen in een rij voor een hippe nachtclub in Tel Aviv. Verzet kent vele gradaties. Van simpel, kinderlijk tot weerzinwekkend en demonisch. Hier is niets Palestijns aan. Toen Ehud Barack werd gevraagd wat hij zou doen, was hij Palestijn geweest, luidde het antwoord: terrorist worden. Een zo'n antwoord zegt meer dan duizend columns. De vulgariteit van het antwoord weerspiegelt precies wat het conflict is: laag bij de gronds, gecorrumpeerd, tribaal. In de eerste dagen van de invasie renden Hamas-leden ziekenhuizen binnen om collaborateurs met Israël, die daar lagen omdat ze getroffen waren door de bommen van hun werkgever, een kogel door het hoofd te jagen. Zeg niet meteen dat die Palestijnen barbaren zijn. Denk er rustig over na onder het genot van een kopje Earl Grey thee.

De intifada begon omdat Fatah, de partij van Jasser Arafat, in exil was gegaan. De eerste intifada was ook een protest tegen de eigen leiders. Jullie kunnen niets meer voor ons doen, dan doen wij het zelf wel. Er kwam daarna een tweede intifada en er wordt nu geroepen door Nederlandse politici om een derde. Die derde is misschien al in volle gang.

Mensen hebben het recht om verzet te plegen wanneer politici, machthebbers ze in de steek laten. Volgens mij staat dat zelfs zwart op wit vastgelegd in de oorlogsconventies van Geneve – de ruggengraat van onze mensenrechtenverdragen. Correct me if i am wrong.

Is Hamas een uitvloeisel van intifada?
Zijn raketten op Ashkalon een vorm van intifada?

Is dat wat Harry van Bommel wil?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden