Interview met Yitzchak Rabin

In de ontvangstruimte van kanaal Al Aqsa staat de airconditioning op de vriesstand.

Ik kom om Yitzchak Rabin te interviewen of beter gezegd, de timmerman die de voormalige premier van Israël speelt in een film van Hamas over een militant die in de jaren negentig is gedood door Israël. Imad Akel heet de film.. Bij mijn eerste bezoek werd ik weggestuurd. Dat was gisteren. 'De verantwoordelijke is er niet', zei de conciërge achter het tafeltje van omroep Al Aqsa, het kanaal van Hamas. Overal waar je komt in Gaza zitten er altijd drie mensen op je te wachten. De officiële bewaker, de verantwoordelijke en de vriend van die twee. De laatste heeft gek genoeg altijd de dikste buik.

‘Dan kom ik morgen terug.’

Vandaag is hij er wel. Hij laat koffie brengen. Deze meneer ziet er ook goed uit. De zomer is niet aan hem verloren gegaan.

‘Wat heeft uw interesse?’

‘Yitzchak Rabin. Ik wil weten hoe u de bad guy portretteert. Ik wil de acteur die Rabin speelt interviewen. Het schijnt een timmerman te zijn die veel op hem lijkt.’ De duivel heeft altijd de beste wijsjes.

‘Ik zal even bellen.’ Hij belt. Koffie wordt binnengebracht.

‘Drink koffie.’

Ik drink koffie en kijk naar de televisie. Op het Al Aqsa-kanaal gaat een man tekeer tegen de zionistische entiteit. Wat in Nederland de allochtonen zijn, is hier de zionistische entiteit.

‘Het scenario is geschreven door onze topman, Mahmoud Al Zahar’, zegt hij. Ik ben geïnteresseerd in de timmerman.

‘Dat weet ik.’

Hij wordt gebeld.

‘U moet eerst afspreken met de minister van Informatie.’ De koffie geeft me de kans om rustig te blijven. Ik neem nog een slokje.

‘Bent u afgestudeerd als journalist?’

‘Nee.’

‘Ik ga afstuderen op een media-onderwerp’, zegt hij. De Palestijnen hebben een hoge graad van hoog opgeleiden in de samenleving.

‘Op welk onderwerp?’

‘De laatste oorlog.’ Hij vraagt waar ik vandaan kom. Dan komt er weer een andere man binnen die erbij komt zitten en geen koffie drinkt. Tijd om op te stappen.

De weg naar Rabin is langer dan ik dacht. Later op de avond ontmoet ik Ali, de schrijver, in een literair cafe in Omar Al Khattab Straat.

‘Dit was het eerste volkscafé in de Arabische wereld waar een schilderijententoonstelling werd gehouden.’ Je moet ergens de eerste in zijn. Ik wilde de eerste journalist zijn die de Rabin spelende timmerman interviewde.

Het onderwerp komt op de film van Hamas.

‘Wat moest je daar?’

‘Ik zocht Rabin.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden