opiniewelvaartsstaat

Inkomenszekerheid? Kwestie van geluk

Wij runnen een gezin van vier personen. Ik ben zelfstandig filmmaker, mijn vrouw onafhankelijk musicus. Zij heeft MS. Langzamerhand begint die combinatie van feiten te knagen: aan ons vertrouwen, onze beurs. ‘Ik kon net zo goed in Roemenië wonen’, hoor ik mezelf zeggen. Sociale zekerheid staat daar ook niet hoog.

Waarom zeg ik dat? Mijn vrouw had een carrière in de muziek. Altijd als remplaçant. Banen lagen nooit voor het oprapen. De meeste orkesten zijn onder Rutte wegbezuinigd. Niet dat het nog veel uitmaakt, door haar ziekte drukt ze niet meer op ’s lands kunstgelden. Net als veel zelfstandigen beschikte zij nooit over een arbeidsongeschiktheidsverzekering: te duur. In Nederland is je sociale zekerheid een kwestie van geluk. Had je altijd een váste baan, dan is er vóór je gedacht − of je een arbeidsongeschiktheidsverzekering nodig hebt, werd je nooit gevraagd. Als zelfstandige ook niet, maar grappig genoeg vindt de overheid dat dan je eigen schuld.

Voorheen zei ik nog wel: ‘Dat we weinig verdienen, is onze keuze.’ Maar dat is onzin. In Nederland kies je voor een vak, niet voor een inkomen − mag ik hopen. Dat sommige banen slecht verdienen, want ver afzitten van de geldstroom, is een gegeven; eerlijk is het niet. Om maar wat te noemen: Hilversum drijft op zwaar onderbetaalde creatieve freelancers.

Goed. Zij ziek, geen verzekering, minder inkomen. Ik zelfstandig, onzekere branche, meer mantelzorg. Meer kans om te struikelen. ‘IJsschotsen springen’, van project naar project. Oppassen dat het gat ertussen niet te groot wordt.

Zo leven we op het scherp van de snede in een rijk land. Op het randje van geluk en pech. Is de welvaartsstaat alleen voor Nederlanders met een vaste baan? Waarom betalen wij mee aan zorg waar vooral anderen recht op hebben? Wat dóét Nederland eigenlijk voor z’n 1,2 miljoen zelfstandige ondernemers? Voor ongeneeslijk zieke ondernemende medeburgers en zelfstandig ondernemende medeburgers die mantelzorger zijn geworden?

Floris-Jan van Luyn is zelfstandig filmmaker

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden