commentaarraoul du pré

Inkomensgroepen mengen roept vaak weerstand op, maar uiteindelijk worden mensen er beter van

Het ongeremde vooruitgangsgeloof bestaat niet meer, maar de kans op sociale stijging is goed te verbeteren.

Een werkzoekende in gesprek bij een loket van het Werkplein van het UWV. Beeld Hollandse Hoogte / ANP XTRA

Het voorzichtig op gang komende debat over de toekomstige inrichting van Nederland werd in het weekend verrijkt met het onderzoek van de Erasmus School of Economics naar de kansen op sociale stijging. Lukt het nog wel, van dubbeltje naar kwartje?

De kwestie is een politiek thema, nu al enige tijd uit de stemmingsonderzoeken blijkt dat vooral de middenklasse worstelt met die vraag. Het ongeremde vooruitgangsgeloof van de tweede helft van de vorige eeuw bestaat voor veel mensen niet meer. Jan Modaal merkt dat er een grens zit aan sociale stijging. Ouders antwoorden al geruime tijd niet meer bevestigend op de vraag of zij denken dat hun kinderen het beter zullen krijgen dan zij.

Het Rotterdamse onderzoek nuanceert dat beeld: er zijn nog genoeg kansen om je ouders voorbij te streven, maar die zijn ongelijk verdeeld over het land. Kinderen die opgroeien in een kansarme woonwijk verdienen later aanzienlijk minder dan kinderen uit vergelijkbare inkomensgroepen die in betere wijken wonen. Kort door de bocht: opgroeien in de stad of in Noord-Nederland zet een rem op je toekomst. De verschillen zijn soms heel lokaal: twee plaatsen die vlak naast elkaar liggen kunnen toch hele andere levenskansen bieden.

Dat biedt aanknopingspunten voor meer onderzoek, want afkomst, sekse en religie spelen natuurlijk ook mee. Maar over de hele linie bevestigen de uitkomsten het vermoeden dat het goed is als mensen uit verschillende inkomensgroepen elkaar in de wijken, de scholen, de buurthuizen en de sportclubs blijven ontmoeten. Dat is de succesformule van veel dorpen in Noord-Holland en Noord-Brabant. In de steden is de segregatie groter en hebben veel kinderen geen leeftijdsgenoten om zich heen aan wie ze zich kunnen optrekken. De isolatie van de eigen bubbel remt zelfs de kansen in de hogere inkomensgroepen.

Daarmee levert het onderzoek een schat aan informatie voor bestuurders die worstelen met het integratiebeleid, en die tegelijkertijd ruimte moeten vinden voor honderdduizenden nieuwe woningen. Mengen is een goed idee. Het roept aanvankelijk vaak weerstand op, maar uiteindelijk worden mensen er beter van.

In het Volkskrant Commentaar wordt het standpunt van de krant verwoord. Het komt tot stand na een discussie tussen de commentatoren en de hoofdredactie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden