LEZERSBRIEVEN

Ingezonden brieven: Stop met klagen, zoek positief nieuws

De ingezonden lezersbrieven van dinsdag 13 april.

Bezoekers in de Keukenhof tijdens de testdag. Beeld ANP
Bezoekers in de Keukenhof tijdens de testdag.Beeld ANP

Brief van de dag: klagen

Wij Nederlanders zijn redelijk bedreven in het klagen, over alles. Over zinnige en onzinnige zaken. Sinds corona onze wereld overspoelt, hebben we uiteraard meer dan ooit reden om te klagen. Maar het loopt de laatste tijd de spuigaten uit. Al het klagen leidt tot massa’s negatieve berichtgeving, voedt klagers, brengt nieuwe klagers voort en maakt menig humeur er niet beter op.

Helaas lees ik ook veel negatief nieuws in de Volkskrant. Als ik me goed herinner is uw krant tijdens de economische crisis van 2008 op een gegeven moment begonnen met het dagelijks schrijven van een positief nieuwsartikel. Wat zou het heerlijk zijn als er nu ook meer positieve nieuwsartikelen in de krant zouden staan. Vandaag bijvoorbeeld werd ik blij van het artikel over Postillion-hotels.

Er is nog steeds veel om positief over te zijn. De overheid heeft miljarden aan steun uitgeven en is hier nog lang niet klaar mee. Daar profiteren velen van, maar de klagers voeren nog steeds de hoofdtoon in de berichtgeving. Begrijp me niet verkeerd, ik bagatelliseer het vreselijke leed dat velen treft absoluut niet.

Maar er zijn ook velen die het wel voor de wind gaat als gevolg van de steun, of omdat hun sector tijdens/dankzij de coronacrisis goed boert – en dat zijn niet alleen giganten als Albert Heijn en Bol.com.

We hebben het laagste werkloosheidscijfer vergeleken met onze buurlanden, en ook faillissementen voeren niet de boventoon. Laat het jullie inspireren om op zoek te gaan naar positief nieuws, waar we met ons allen enorme behoefte aan hebben.

Ellen de Graaf, Bergen

Versoepelingen

Versoepelingen uitgesteld, had me verheugd op een weekendje weg, 25 april en daarbij vanzelfsprekend uit eten op terras, wijntje, enz. Ik was boos, verontwaardigd. Nu, na bijna een jaar bijna niemand zien, we hebben ons goed aan de maatregelen gehouden, wordt het plezier me weer door de neus geboord.

Maar kijkend en lezend in de krant, stel ik mijn mening toch maar bij. Een diepe buiging maak ik naar de zorg, extra hard werkend, extra nachtdiensten draaiend, erg weinig vrij. Petje af en erg bedankt dat jullie zo goed voor ons, Nederland, zorgen.

En heel Nederland, laten we het nog even vol houden, zodat de zorg ook deze zomer misschien eindelijk weer eens vakantie kan hebben.

Emmy de Graaff, ’s-Hertogenbosch

Peter de Waard

Volkomen terecht, de lof die Arnon Grunberg toezwaait aan Peter de Waard voor tien jaar en meer dan 2.000 maal de rubriek De Kwestie. Ook ik ben een fan. ­Peter de Waard is een schoolmeester die schrijft met liefde en tegelijk ontzag voor zijn leerlingen.

Maar daarnaast moet me waardering van het hart voor zijn vertraagde necrologieën van overleden landgenoten die op enigerlei wijze voor Nederland van belang waren. Ook op dit vlak heeft hij een grote reputatie opgebouwd. Of ik zelf tot de kanshebbers behoor, is ongewis. Maar als het hiernamaals een behoorlijke leestafel heeft, dan zal ik die te zijner tijd met belangstelling enige maanden frequenteren.

Ton Kohlbeck, Oegstgeest

Arnon Grunberg

Wat fijn voor de Volkskrant dat Arnon Grunberg echt overal verstand van heeft. Als een echte journalist even niet kan worden gevonden, is er maar één telefoontje nodig om hem weer te laten schrijven over wat dan ook. Kan dat eens ophouden? Bij voorbaat dank.

Marise Clason, Amsterdam

Columnisten

Columnisten mogen hun eigen mening in hun bijdragen leveren. De lezer kan de columns links laten liggen als de boodschap hem niet bevalt. Het wordt echter wel anders als het merendeel van de columnisten dezelfde riedel afdraaien. Dit is al enkele weken het geval.

Het is nu toch duidelijk dat veel van de Volkskrant-columnisten tegen Rutte zijn. Het zou de krant ten goede komen als er wat meer variatie in de onderwerpen van de columns kwam.

Frans van den Berg, Eindhoven

Digitale krant

Zondag las ik het artikel over Gouda en de waterspiegel op mijn mobiel. De papieren krant had ik al gedeeltelijk uit. De papieren krant lees ik in de huiselijke sfeer. Sommige artikelen bewaar ik, zoals overzichtsartikelen of als ik de auteur van een ‘uitspraak’ wil onthouden. De digitale versie speelt bij mij een rol bij het opvullen van wachttijden en geeft het actuele nieuws via pushberichten.

Zondag pas merkte ik op dat de digitale versie niet zomaar een kopie is van de papieren versie. Eerst zag ik de geanimeerde grafiek over de stijging van de zeespiegel en daarna nog iets geweldigs. Het artikel geeft links naar achtergrondinformatie en bronnen. Een sterk punt in tijden van populisme en nepnieuws.

De digitale krant is, met zijn gebruik van moderne digitale mogelijkheden, een volwassen aanvulling op de papieren versie.

Hans van der Rijst, Bilthoven

Omgevingswet

Onlangs pleitten ex-minister Cees Veerman en emeritus-hoogleraar Louise Vet in deze krant voor een deltaplan voor de landbouw, waarin zou moeten worden vastgelegd wat in bepaalde gebieden de grenzen zijn voor de uitstoot van ammoniak en stikstof.

Baanbrekend voor het klimaatbeleid. Maar zo’n plan is alleen uitvoerbaar als daarvoor naast voldoende financiële armslag ook een wettelijke basis bestaat. Als de invoering ervan doorgaat, is dat vanaf 1 januari 2022 de Omgevingswet. Maar jammer voor de klimaatdoelen, daarop is die wet niet ingericht.

Dit gebrek is het zoveelste bezwaar tegen de Omgevingswet. Steeds meer wetenschappers en planologen spreken zich er tegen uit, de helft van de gemeenten wil er niet aan. De wet kent geen nationale regiefunctie, schuift nationale ruimtelijke vraagstukken af op lagere overheden, beperkt inspraakmogelijkheden, maakt de toegezegde budgetneutraliteit niet waar, staat op gespannen voet met de rechtszekerheid en is gebouwd rond een it-systeem dat al jaren niet naar behoren wil werken en dat miljarden gaat kosten.

De invoering van de wet is sinds 2016 al meerdere malen uitgesteld, maar na jaren van voorbereiding telt het prestige; de Omgevingswet wordt er ondanks alle bezwaren toch doorgedrukt.

Hoeveel bezwaren zijn er nog meer nodig? Of blijft ook na Rutte III prestige belangrijker dan verantwoord beleid?

Herman Weelink, landschapsarchitect en en planoloog, Bennekom

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden