lezersbrieven

Ingezonden brieven: Stop met het spel, ga toch formeren

Een selectie van de ingezonden lezersbrieven van vrijdag 23 april.

Redactie
Sigrid Kaag (D66), Mark Rutte (VVD) en op de voorgrond Wopke Hoekstra (CDA) in de Rooksalon van de Tweede Kamer. Tijdens de bijeenkomst wordt de profielschets voor een informateur en diens mogelijke opdracht besproken.  Beeld Freek van den Bergh
Sigrid Kaag (D66), Mark Rutte (VVD) en op de voorgrond Wopke Hoekstra (CDA) in de Rooksalon van de Tweede Kamer. Tijdens de bijeenkomst wordt de profielschets voor een informateur en diens mogelijke opdracht besproken.Beeld Freek van den Bergh

Brief van de dag

‘Een nieuwe schaduw kruipt over de kabinetsformatie’ lees ik in de analyse over het lekken van notulen van de ministerraad (Ten eerste, 22 april). Een nieuw aspect van de toeslagenaffaire zorgt weer voor opwinding op en rond het Binnenhof. Gretig wijzen politici op dit nieuwe strobrandje.

Niet geremd door een gevoel van verantwoordelijkheid rennen ze het veld op om deel te nemen aan de volgende ronde van het typisch Haagse spelletje van naming and shaming. Bedenkelijke motieven bepalen het spel van de deelnemers.

In plaats van met elkaar bezig te zijn, zouden onze volksvertegenwoordigers zich moeten bekommeren om ons, om de samenleving.

Is het te veel gevraagd de spoedige formatie te verlangen van een kabinet, dat het land krachtig regeert? Stop met spelletjes spelen en ga doen wat wij na ‘17 maart’ van u mogen verlangen.

Max Kerremens, Boskoop

Docent

‘Functie elders’ was de conclusie voor topdocent Paula van Manen (Ten eerste, 22 april). Het is godgeklaagd dat deze leerkracht door het ROC Nijmegen de deur is gewezen. Het typeert helaas grote delen van het door schaalvergroting van de realiteit van de werkvloer weggezongen ‘hoger’ onderwijs.

Niet de behoeften van de mensen uit de (beroeps)praktijk staan ­centraal, maar de grillen van de onderwijskundigen, die de ene na de andere ‘nieuwe’ visie en onderwijsmethode aan vakdocenten opleggen. Daarbij krijgen ze steun van de besturen die in dezelfde ivoren toren voortdurend bezig zijn zichzelf te legitimeren met dit soort kul.

Op de Lijst Pieter Omtzigt zou Paula van Manen met de ‘portefeuille onderwijs’ niet misstaan.

Peter Bakens, docent, Den Haag

Kastanjes

Bij zijn analyse van de fietsende ­Herman Tjeenk Willink slaat Aarsman een plank mis (Ten eerste, 22 april). Het klopt dat er vier bomen op het Binnenhof staan, maar kastanjes kunnen het niet zijn. Veel te link, die produceren in het najaar munitie voor boze burgers.

Kastanjebomen zijn nu ook al verder uitgelopen dan die op de foto. De Haagse Bomen­app geeft geen antwoord: 120.000 stadsbomen staan vermeld, maar precies die vier worden niet benoemd.

Afgeknotte takken zijn wel een ­aanwijzing: ze gaan met een boog omlaag en direct voor de zaagsnede schiet nieuwe loot de lucht in. Google Street View geeft uitsluitsel: uitlopers aan de stamvoet en hartvormige ­bladeren. Tjeenk fietst onder de ­linden.

Geert-Jan Roebers, Utrecht

Risico

Na AstraZeneca brengt het vaccineren met het Janssen-vaccin kennelijk ook enig, miniem risico met zich mee. Ook dit vaccin geeft daarom ophef, alsof een zeer klein risico een te groot obstakel zou zijn dat de overheid gelet op de volksgezondheid niet zou kunnen nemen.

In het ‘gewone’ leven staat de overheid allerlei risico’s toe, waarbij ieder jaar veel doden en gewonden vallen. Als het autoverkeer en het fietsen verboden zou worden, scheelt dat honderden doden per jaar. Terecht komt er geen verbod, mobiliteit is noodzakelijk en doden en gewonden zijn een ingecalculeerd risico. Laten we daarom ook realistischer omgaan met de risico’s van het vaccineren.

Pim Hol, Amsterdam

Sensibiliseren

Wat wil het zeggen dat Wopke Hoekstra Omtzigt moest ‘sensibiliseren’ (Ten eerste, 22 april)? In de geneeskunde betekent sensibiliseren: gevoeliger maken, op scherp zetten, zoals bij een allergie. Ik ben bang dat Hoekstra dit niet bedoelt, maar deftig wil zinspelen op het Engelse to talk some sense into someone. Dit maakt het een kakkerig anglicisme van het lelijkste soort. Alsof het niet al erg genoeg is.

Dries Bossers, Nijmegen

Notulen

Hoe heeft RTL juist nu en juist deze geheime informatie van de ministerraad gekregen? Handig lekken zou niet slecht uitkomen, nu alle pijlen op Rutte gericht zijn. Alle ministers hebben meegewerkt om de Kamer onvolledig of onjuist te informeren. Daardoor zijn de slachtoffers van de toeslagenaffaire nog ernstiger benadeeld.

Er ligt nog een goed advies van een fractieleider die zich moreel superieur aan Rutte opstelde tijdens het Paasdebat. Wie dat was ben ik even vergeten. ‘Ik zou zelf niet doorgaan maar ik ben een ander mens.’

Heleen den Beer Poortugael, Soest

Dominantie

In haar interessante bijdrage over taalgebruik stelt Hilde Roothart dat onze taal gekoloniseerd wordt door witte, mannelijke, elitaire mensen (O&D, 21 april). Dat maakt een wat komische indruk gezien de overweldigende vrouwelijke dominantie in het taalonderwijs.

Ewoud Pierhagen, Den Haag

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden