ingezonden brieven

Ingezonden brieven over Baudet, boeren en EU-lidmaatschap

De lezersbrieven van donderdag 23 juni.

Redactie
Bij wijnhoeve de Colonjes zijn vrijwilligers bezig met de oogst van de laatste biologisch geteelde druiven van dit seizoen. Beeld ANP
Bij wijnhoeve de Colonjes zijn vrijwilligers bezig met de oogst van de laatste biologisch geteelde druiven van dit seizoen.Beeld ANP

Brief van de dag

Ik stelde al eerder in de Volkskrant voor personeelstekorten te ondervangen door een groep vrijwilligers en gepensioneerden.

Nu lees ik dat men geen mensen kan vinden om hotels af te bellen voor een tijdelijke plaats voor vluchtelingen. Daar wil men een bureau voor inschakelen. Ik wil best aan de telefoon zitten en zo zijn er meer mensen met tijd. Dan hoeft het niet meer dan een onkostenvergoeding te kosten. Voor de geneeskundige controle van asielzoekers zijn nu gepensioneerde artsen actief. Het kan dus wel. Waarom niet voor meer assistentie? Plaats een oproep in de krant met de vacatures en welke vaardigheden daarvoor gevraagd worden. Wie weet wat het oplevert. Je moet toch alles proberen om deze vreselijke toestand op te lossen?

Netty van Lookeren Campagne, Amsterdam

Protestboeren

Werden de sigarenboeren uitgekocht toen ze overbodig werden? De kolenboeren? De meelboeren? Al die andere kleine winkeliers in dorpen en steden? Allemaal zelfstandigen die moesten stoppen omdat de tijden veranderden.

Overigens zie ik bij de protesten veel splinternieuwe trekkers. Worden de protesten gesponsord of zelfs georganiseerd door belanghebbenden?

Arie Hakhout, Nijmegen

Protestboeren (2)

Poppe Braam, biologisch landbouwer, vraagt zich af waarom de boeren wel gezamenlijk actie voeren maar zich niet economisch verenigen (Ten eerste, 22/6). Dat komt omdat ze zich laten misbruiken door de ideologie van het zelfstandig ondernemerschap.

Daar past staken niet in, dat is voor arbeiders. Boeren zitten volledig klem tussen de bank, de leveranciers en de afnemers van hun producten. Boeren voldoen dus niet aan de basisvereisten om zelfstandig ondernemer te zijn. Een ondernemer bepaalt immers bijvoorbeeld zijn eigen prijzen, boeren niet.

De echte ondernemers willen het systeem in stand houden vanwege hun verdienmodel. De boeren worden uitgebuit op basis van een ideologie van vrij ondernemerschap.

Jos Kok, Breda

Protestboeren (3)

Is er niet één protestboer die erkent dat we met de huidige veehouderij gierend uit de bocht zijn gevlogen?

Die ziet dat de overheid boeren nu een handreiking doet om naar een gezondere manier van voedselproductie te gaan, ook voor de boer zelf? Er zijn juist méér boeren nodig, maar wel die boeren op een andere werkwijze.

Paulien Edixhoven, Heiloo

Baudet

Acht Kamerfracties, waaronder de coalitiepartijen, dienden een klacht in tegen Thierry Baudet omdat hij verzuimt nevenfuncties en giften te melden in het register. Het moet toch inmiddels iedereen volkomen helder zijn voor wie Baudet in de Tweede Kamer zit? Voor Baudet, en niemand anders. Fijn aandacht en ophef genereren daar, tegen een geweldig inkomen als parlementariër, en op de golven van onvrede ook nog geld binnenhalen met ‘neveninkomsten’.

Als een land de regering c.q. volksvertegenwoordigers krijgt die het verdient, zijn we erg diep gezonken in Nederland. De ‘dikke ik’ staat op een heel groot podium bij veel mensen.

Andries Krijgsman, Demen

Baudet (2)

Door de klacht krijgt toneelspeler-voor -gevorderden Baudet andermaal alles wat er op zijn verlanglijstje staat: aandacht, een podium en een beschuldiging, die hij ziet als pingpongballetje om terug te slaan op alles en iedereen waar hij zich aan ergert.

Het zou me niet verbazen als Baudet dit beoogde met zijn nalatigheid om nevenfuncties te vermelden. Het enige compliment dat ik hem kan maken is dat hij het politieke spel slim speelt.

Just Pallandt, Amsterdam

Grensoverschrijdend

Dank voor de reportage over Talpa en het stuk van dichter Delphine Lecompte (beide 21/6).

Graag citeer ik Willy van Berlo, werkzaam bij Rutgers kenniscentrum seksualiteit, die te zien was bij Boos over The Voice: ‘De verantwoordelijkheid ligt altijd bij degene die over de grens gaat en nooit bij degene die het overkomt.’

Dat je als baas meer verantwoordelijkheid hebt als het gaat om het bewaken van grenzen beginnen ze bij Talpa te begrijpen. Maar bij Prometheus komt het geloof ik niet meer goed. Althans, niet zolang Mai Spijkers zo naar beneden blijft trappen en schrijvers als Lecompte zijn hielen blijven likken. Ik koop in ieder geval nooit meer een boek van deze uitgever.

Tecla Boonstra, Amsterdam

Lidmaatschap

Ik lees over aanvallen op het Congres, leugens, schietpartijen op scholen, de aanpak van abortus en het rechtssysteem in de VS, en vermoed dat Amerika minder in aanmerking zou komen voor EU-lidmaatschap dan Oekraïne.

Henk Schwab, Uithoorn

Wilt u reageren op een brief of een artikel? Stuur dan een brief (maximaal 200 woorden) naar brieven@volkskrant.nl

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden