LEZERSBRIEVEN

Ingezonden brieven: Heroverweeg stedenbanden met Hongaarse steden

De ingezonden lezersbrieven van dinsdag 20 april.

Redactie
Duizenden betogen in Boedapest tegen het beleid van de Hongaarse regering. Beeld AFP
Duizenden betogen in Boedapest tegen het beleid van de Hongaarse regering.Beeld AFP

Brief van de dag

De berichtgeving over de afkeurenswaardige ontwikkelingen in Hongarije moeten toch ook vraagtekens oproepen bij gemeenten die een innige stedenband hebben met een gemeente in Hongarije. Deze stedenbanden zijn ontstaan vanaf 1989, toen Hongarije bevrijd werd van het communistisch regime. Vele gemeenten in Nederland hebben een stedenband met een gemeente in Hongarije. Zo ook mijn gemeente Krimpen aan den IJssel.

De stedenband heeft veelal tot doel het tonen van vriendschap, kennis nemen van elkaars cultuur en elkaar wederzijds ondersteunen in het bestuur van de stad. Maar als de huidige ontwikkelingen in Hongarije, die haaks staan op onze democratische waarden, daarbij onbesproken blijven en worden genegeerd, geeft dat te denken.

Het lijkt mij meer dan noodzakelijk dat Nederlandse gemeenten deze band nadrukkelijk heroverwegen. Blijft het vooral bij het proeven van de Hongaarse wijn, het kennismaken van de Hongaarse dansstijl en nog meer oppervlakkige beleefdheden en uitwisselingen, maar worden de democratische rechten en waarden niet besproken?

Dan heb je wat aan je inwoners uit te leggen waarom er jaarlijks belastinggeld aan een dergelijke stedenband wordt uitgegeven.

Hongarije glijdt af naar een situatie die zeker te vergelijken is met de periode van voor het aangaan van de stedenband.

Bert Luijendijk, Krimpen aan den IJssel

Illustratie

Dat was schrikken zeg. De illustratie op de voorkant van het V-katern. Maurice de Hond afgebeeld als de jood die alle touwtjes in handen heeft. Nog een keertje kijken en overleg met de vriendin. Hoe gek is dit? Nou, heel gek. Dat vond zij ook.

Na de schrik kwam het ongeloof. Hoe kan het dat de Volkskrant zoiets plaatst? Het klassieke beeld van de jood met een akelige grimas op zijn joodse harses die achter de schermen de wereld manipuleert. Dat kan toch zeker niet?

Na de schrik en het ongeloof kwam de boosheid. Hoe is het in vredesnaam mogelijk dat de krant dit plaatst, een afbeelding die goed zou hebben gepast in Der Sturmer?

Is er dan niemand ter redactie die denkt; ‘Hmm, dit is wel een beetje erg grof en volstrekt ongepast.’ Niet dus, blijkbaar. Bij de Volkskrant vindt men dit kennelijk een leuke illustratie bij een verhaal over beïnvloeding van de media. Als Maurice de Hond geen jood zou zijn gewest, zou de illustratie er anders hebben uitgezien. Schandelijk dus.

Martijn Kleijwegt, Amsterdam

Illustratie (2)

Het is pijnlijk en gekmakend dat de spotprent van Maurice de Hond afleidt van het werkelijke drama. Dat men zich voelt geschoffeerd door de antisemitische ondertoon van de prent is logisch. Excuses door de Volkskrant zijn in die zin meer dan op zijn plaats.

Maurice de Hond is echter wel de laatste persoon die het recht heeft om vol op het orgel van het slachtofferschap te spelen. Iedereen die de Deventer moordzaak serieus heeft gevolgd, het boek van Bas Haan heeft gelezen en de recente podcast heeft geluisterd, weet dat de enige slachtoffers Michael de Jong en zijn ex-geliefde zijn. De media zijn te vaak in de fuik van De Hond gezwommen. Tezamen met hem hebben zij bijgedragen aan het kapotmaken van het leven van De Jong. Dáár zou het over moeten gaan.

Alleen al om die reden is het onbegrijpelijk dat er voor een spotprent is gekozen met een dubieuze verwijzing. Weer gaat alle aandacht naar de ‘zielige’ De Hond en weer wordt zijn bedenkelijke werkwijze erdoor ondergesneeuwd.

Lotte Brekelmans, Breda

Illustratie (3)

Maandag publiceerde de Volkskrant een karikaturale illustratie van Maurice de Hond en bood daar bijna direct excuses voor aan, ‘omdat het te veel herinneringen oproept aan de antisemitische karikaturen uit de Nazi-tijd’. Dan breekt mijn klomp toch wel even. Mag er van een willekeurige joodse, moslim, lhbtq+, gekleurde landgenoot geen karikatuur meer worden gemaakt?

Is de Volkskrant met haar excuses te bang om een karikatuur van iemand te blijven steunen, omdat er ‘gevoeligheden’ als argument kunnen worden opgevoerd? Er zijn voor zoveel bevolkingsgroepen uitzonderingen te maken dat er niemand meer overblijft.

Deze politieke correctheid schiet wel heel erg door en het werkterrein van illustratoren zoals Jos Collignon wordt wel beperkt zo. De karikatuur van Maurice de Hond was een karikatuur van een man (gewoon een man dus) die blijkens het artikel over de Deventer moordzaak op onverantwoorde wijze een hetze tegen een onschuldige man heeft veroorzaakt door de media te bestoken met zijn alternatieve denkwijze.

Niks mis dus met die karikatuur.

Ko Hoogmoed, Castricum

Verstandige Nederlanders

Ja, wij zijn inderdaad een stelletje verstandige Nederlanders. Doodleuk, voor 1 jaar, 900 miljoen euro investeren in proefevenementen. Nee, als de lockdown ophoudt te bestaan weten wij echt niet meer wat normaal leefgedrag is.

Voor dat geld kunnen wij minimaal 300 extra ic-bedden creëren, inclusief betaald zorgpersoneel. En over een armetierige, volstrekt terechte, zorgbonus van 700 miljoen wordt nu wekenlang nagedacht in Den Haag.

Richard Nijenhuis, Nijmegen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden