Commentaar Priadel

Ineens is een pilletje Priadel drie keer zo duur

Weer drijft een farmaceut de prijs van een belangrijk medicijn op zonder sterke argumenten waarom dit nodig zou zijn. 

De medicijnkast bij een apotheker. Beeld ANP XTRA

Ineens is een pilletje Priadel, een cruciaal medicijn voor mensen met een ernstige depressie of een bipolaire stoornis, drie keer zo duur.  Farmaceut Essential Pharma deed dit zonder overleg of publieke onderbouwing, tot frustratie van psychiaters en patiënten

Kwetsbare patiënten moeten nu een eigen bijdrage voor hun medicatie betalen, met het risico dat ze de pillen eerder links zullen laten liggen.  Schade voor de patiënt en zijn omgeving liggen dan op de loer, wanneer zij terugvallen in een depressie of een manie.  

Meer winst, dat is waar het Essential Pharma puur om lijkt te draaien. Door de prijsverhoging kan de farmaceut alleen al uit Nederland naar verwachting ruim twee miljoen euro per jaar extra op de rekening verwachten. 

Farmaceuten verdedigen prijsverhogingen meestal met het argument dat ze hoge onderzoeks- en ontwikkelingskosten maken. Dat argument gaat hier niet op. Lithium – het werkende bestandsdeel – is al decennia bekend. Bovendien kocht Essential Pharma eerder al Camcolit, het enige gelijkwaardige alternatief volgens psychiaters. Daarvan verhoogde het eveneens de prijs tot het wettelijk maximum. Toen psychiaters daarop hun patiënten overzetten op Priadel, kocht het bedrijf ook dat middel op om vervolgens de prijs maximaal te verhogen.

Het bedrijf stelde deze week dat de prijsverhoging noodzakelijk is om de kosten van de productie en bevoorrading te dekken. Zonder de hogere prijs, zegt de farmaceut, zou het middel niet meer voor patiënten beschikbaar kunnen zijn.

Ook dat lijkt ongeloofwaardig. Farmaceut Sanofi, van wie Essential Pharma het middel kocht, hield de prijs jarenlang wel laag. Maar zeker weten of de nieuwe prijs onterecht is, is onmogelijk. Farmaceutische bedrijven zijn al jarenlang niet transparant over de kosten die leiden tot de prijzen van hun middelen. Daardoor valt niet te controleren, zelfs niet voor het ministerie van Volksgezondheid, of de redenen die farmaceuten voor een hoge medicijnprijs geven te billijken zijn.

De lidstaten van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO verklaarden eind vorige maand eensgezind te zullen samenwerken om farmaceuten hun verslaglegging te laten verbeteren. De landen verlangen meer openheid over onder andere de inkomsten, prijzen, marketing kosten, subsidies en drijfveren van de geneesmiddelenfabrikanten. Het handelen van Essential Pharma deze week laat de noodzaak daarvan eens te meer zien.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden