In tv-land blijven vrouwen toch hostesses

Ze deden natuurlijk al heel veel samen op tv. Maar een gezamenlijke talkshow ontbrak nog op beider cv. En dan schuif je op vrijdagavond thuis toch automatisch naar het puntje van je stoel.

Want ja: twee vrouwen die zich, althans naar Hilversumse maatstaven, op het hoogste ego-niveau van het medium willen gaan bewijzen – zoiets hadden we in de Nederlandse geschiedenis nog niet eerder gezien.

Als beroepskijker en feminist was ik van tevoren toch al heel opgewonden. Elke poging die tv-vrouwen ondernemen om niet alleen maar feelgood- en showprogramma’s te hoeven presenteren, verdient namelijk per definitie mijn kijkerssteun. Ook als vader wil je tenslotte dat de serieuze media-ambities van je dochter niet per se stranden op de redactie van Boer zoekt vrouw of iets dergelijks. Overal in het bedrijfsleven en bij maatschappelijke organisaties kunnen vrouwen het beste in zichzelf naar boven halen, maar in tv-land blijven het toch grotendeels hostesses.

BNN-sfeertje

Maar dit ter introductie. Want stelde Katja & Sophie (BNN, 574 duizend kijkers) los van de historische betekenis van het programma ook inhoudelijk nog iets voor? Ik twijfelde aanvankelijk. Dat had alles met een verkeerd soort aha-erlebnis te maken. Om maar wat noemen: dat typische BNN-sfeertje waarin elke eerste klap meteen drie daalders waard moet zijn. En de dwarse rollen die zowel de BNN-presentatoren als hun gasten steevast in dat soort programma’s op zich nemen: ook als 16-jarige moet je het procedé intussen wel van voor tot achter kennen. Of je nou naar Spuiten en slikken of naar een nieuwe talkshow van zo’n omroep kijkt: het is en blijft bij BNN steeds heel erg meer van hetzelfde.

Evengoed: na een poosje kijken begon ik Katja en Sophie alsnog bijzonder te vinden. In de eerste aflevering ging het over de ‘geluksindustrie’. Toch een onderwerp waarvoor in elk geval honderdduizenden vrouwen zich enorm interesseren. En waaraan je desondanks bij Pauw & Witteman of in De wereld draait door zelden of nooit serieus aandacht besteed zult zien.

Daarbij was het bepaald ook zo dat de presentatrices mét hoofdgaste Wendy van Dijk nog iets moois van de discussie erover wisten te maken. Zo slaagden ze er in diezelfde, gevatte BNN-stijl moeiteloos in om de heren-tafelgenoten Hafid Bouazza en Herman Pleij op grote afstand te zetten in de kwestie of je geluk uit boekjes kunt halen of er anderszins hard je best voor kunt doen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden