LezersbrievenVrijdag 5 juli

In tegenstelling tot mannen, maken vrouwen van voetbal een echte teamsport

De lezersbrieven van vrijdag 5 juli.

Oranjevrouwen na de gewonnen halve finale tegen Zweden.
 Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Oranjevrouwen na de gewonnen halve finale tegen Zweden.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Brief van de dag: vrouwen- versus mannenvoetbal

De Oranjevrouwen hebben iets uit de psychologie geïllustreerd dat al jaren door onderzoek is onderbouwd: vrouwen zijn in vergelijking met mannen beter in relationele vaardigheden, ze scoren hoger op empathie en maken beter en meer diepgaand contact met elkaar.

Bij onze voetballende dames komt dit prachtig tot uiting in de kracht van het team. Het team is niet alleen sterker maar staat ook hoger dan de individuele leden, de goal tegen Zweden was in de beleving van deze dames vooral een teamprestatie. Anders dan bij onze voetballende mannen: hier steunt het team de individuen. Een goal wordt vooral op conto van de mannelijke speler geschreven en door de mannelijke supporters ook zo beleefd.

De individuele narcistische doelen winnen het van het groepsgebeuren. Anders gezegd: pas de voetballende vrouwen maken van dit spel een echte teamsport, mannen liggen hier zwaar achterop.

Hieruit kunnen we ook een les trekken: zorg dat er geen mannen in de buurt komen van de voetballende vrouwen, verboden toegang voor mannelijk trainers, coaches of adviseurs.

En heren wat mij betreft worden jullie voortaan dus niet alleen thuis maar ook op het veld door vrouwen getraind, gecoacht en begeleid.

Dat brengt jullie misschien wel een keer net zo ver als onze Oranjedames nu zijn gekomen.

Jan Derksen, klinisch psycholoog, Nijmegen

‘Eigentijds’

Met verbazing las ik dat de Volkskrant de renovatie van Huis ten Bosch eigentijds vindt (Ten eerste, 4 juli). De foto’s van het paleis deden mij eerder denken aan het begrip protserig met de daarbij behorende synoniemen als blufferig, dikdoenerij, opschepperig, met rijkdom pronkend, overdadig, opzichtig, schreeuwerig, en overladen.

Over smaak valt best te twisten.

Leo van Geet, Zwolle

Lekker barbecuen

Wát een gezever van Marianne Thieme (O&D, 4 juli) over de Binnenhof-barbecue aan de vooravond van het zomerreces. Laat ze toch lekker genieten van een sateetje! Dat er iets gedaan moet worden aan eventuele misstanden in de dierverwerkingsindustrie: uiteraard. Maar laat mensen ook hun eigen keuze kunnen maken als het om het eten van vlees gaat.

Nu worden vleesetende politici weggezet als gewetenloze mensen die openstaan voor corruptie. Alsjeblieft, zeg! Er worden wat kratten vlees ter beschikking gesteld. Wees blij, dat scheelt weer belastinggeld. Prima hoor als je als vegetariër of veganist door het leven wilt, maar laat een ander lekker genieten van een barbecue mét vlees.

D. Eijkelboom, Amsterdam

Huzarenstukje

Sylvia Witteman geeft een juiste tip in haar column (V, 4 juli) over de opvoeding van kinderen. In Maarten Toonders stripverhaal de Achtgever (met als thema het geven van de juiste bevelen) wordt heer Bommel tijdelijk meester over I Oen, de helper van schatbewaarder Ping Po. I Oen is opgevoed door een wachtmeester der huzaren, wat een garantie is voor het nauwgezet opvolgen van opdrachten.

Ook ik ben gevormd door zulke wachtmeesters en dat was een uiterst nuttige aanvulling op wat mij elders was bijgebracht. Luisteren, op tijd komen, afspraken geheel nakomen, je zaken op tijd in orde hebben zijn onderdelen waar in de opvoeding vaak op wordt toegegeven, maar ze blijken uiterst nuttig om prettig door het leven te gaan. Hulde aan de wachtmeesters der huzaren.

Kees de Ruiter, oud-reserve ritmeester, Amsterdam

Boycot die handel

Harry Koster levert in zijn brief donderdag felle kritiek op de patent- en licentiejacht van Essential Pharma (abusievelijk door hem aangeduid als Essential Pharmaceuticals) en bestempelt de prijsverhoging van Camcolit en Priadel lithium voor manisch-depressieve patiënten als immorele handel. Of Essential Pharma enig moreel kompas heeft, moeten we betwijfelen. Hierbij roep ik alle artsen in Nederland op om de producten van EP zo mogelijk niet meer voor te schrijven. Het gaat om het merkartikel Slow-K en de merkloze varianten van lisinopril, amlodipine, calcitonine en Norgalax klysma. Ze zijn verkrijgbaar via andere fabrikanten. Naast merkloze lithiumtabletten is er ook lithiumcitraatdrank en een lithiumcapsule verkrijbaar via Brocacef.

Valentijn Holländer, psychiater, Amsterdam

Geld, geld en nog eens geld

VVD en CDA willen het internationale recht en de Nederlandse wet aanpassen om vluchtelingen te verhinderen Europa binnen te komen. Maar het internationale recht en de Nederlandse wet aanpassen om belastingvlucht naar obscure landen te verhinderen en zo miljarden en miljarden aan belasting te kunnen innen, ho maar. VVD en CDA bekennen kleur, de kleur van geld, geld en nog eens geld.

Harry Bleeker, Amsterdam

Twee keer nul

Bard van de Weijer legt uit dat een verdubbeling van de bijtelling voor elektrische auto’s volgend jaar eigenlijk niet veel voorstelt (O&D, 3 juli). Als je van 4 naar 8 procent gaat en de uitkomst dan vergelijkt met de bijtellingen voor diesel- en benzineauto’s blijft het nog steeds buitengewoon laag. Het verhaal wordt goed onderbouwd met precieze cijfers, maar ik kan niet geloven dat de wiskundeleraar van Bard hem geleerd heeft dat twee keer niks bijna niks is zoals hij beweert. Als je lezers iets wil voorrekenen, doe dat dan ook correct. Anders kunnen ze ook wel gaan twijfelen aan de rest van de gebruikte getallen.

Herman van den Hoogen, Woerden

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden