CommentaarSuriname

In Suriname is diplomatie en prudent leiderschap geboden

Een zekere vorm van amnestie is nodig om te zorgen dat Bouterse zich neerlegt bij de verkiezingsnederlaag.

Carlijne Vos
Chan Santokhi (VHP) spreekt de pers toe tijdens een bloemenhulde bij het Monument van Baba en Mai ter herdenking van 147 jaar Hindostaanse Immigratie. Beeld ANP
Chan Santokhi (VHP) spreekt de pers toe tijdens een bloemenhulde bij het Monument van Baba en Mai ter herdenking van 147 jaar Hindostaanse Immigratie.Beeld ANP

Suriname heeft een einde gemaakt aan het tijdperk Desi Bouterse. De nederlaag van diens NDP laat zien dat de kiezer genoeg had van de corruptie, zelfverrijking en de uitverkoop van ’s lands natuurlijke rijkdommen die in de laatste jaren onder Bouterse epidemische vormen hadden aangenomen. De diepe economische crisis waarin het land inmiddels verkeert en de enorme inflatie schreeuwen om snel ingrijpen.

Chan Santokhi die met zijn VHP een recordwinst van 20 zetels behaalde, staat te popelen om aan de slag te gaan samen met de drie beoogde coalitiepartijen. De hoop is nu dat Bouterse zich neerlegt bij de verkiezingsnederlaag. Voor de benodigde tweederde meerderheid in het Surinaamse parlement om president te worden mist Santokhi nog één zetel. Daarvoor heeft hij de steun nodig van de kleine coalitiepartner BEP die nu met Bouterse regeerde. Hoewel de BEP al heeft gezegd de wil van de kiezer te accepteren, vallen manipulaties niet uit te sluiten.

De grote vraag is daarom hoe Santokhi zal omgaan met Bouterse, die straks als ex-president een celstraf van twintig jaar boven het hoofd hangt vanwege de Decembermoorden in 1982. Om te voorkomen dat Bouterse zich aan de macht blijft vastklampen en zijn achterban blijft mobiliseren tegen de nieuw verkozen regering, is een zekere vorm van amnestie onvermijdelijk.

Santokhi zal dus een evenwicht moeten zoeken tussen genoegdoening voor de nabestaanden en de dwingende noodzaak Suriname uit de economische en politieke impasse te leiden. Hiervoor is diplomatie en prudent leiderschap nodig, waarvoor de onbevlekte Santokhi nu van een belangrijk deel van de Surinaamse kiezer het mandaat heeft gekregen.

Te verwachten valt bovendien dat Santokhi de banden met Nederland zal aantrekken. Dat biedt niet alleen mogelijkheden op economisch gebied maar zal het ook voor Surinaamse Nederlanders vergemakkelijken om de banden met het vroegere thuisland aan te houden. Covid-19 heeft de al economisch zwaar getroffen burgers en ondernemers nog kwetsbaarder gemaakt, waardoor alle hulp immers welkom zal zijn. Haast is daarom geboden.

Lees ook

Suriname is klaar met tellen: Bouterse heeft verloren
President Desi Bouterse van Suriname heeft de verkiezingen verloren. Dat blijkt nu ook uit de officieuze volledige uitslag.

Beoogde nieuwe regering van Suriname ontvouwt alvast haar plannen
De Surinaamse partijen die zonder president Desi Bouterse en zijn partij NDP een regering willen vormen, hebben hun plannen ontvouwd. De VHP, ABOP, NPS en PL spraken met elkaar af de armoede aan te pakken, de crisis te bestrijden en het vertrouwen te winnen van het volk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden