In Spanje ziet men bezuiniger De Guindos graag vertrekken naar de ECB

Het komt niet als een totale verrassing dat de Spaanse minister van Economische Zaken Luis de Guindos donderdag tot vicepresident van de ECB wordt benoemd. Als minister van Economische Zaken van de Spaanse conservatieven was hij zeker niet de minste kandidaat en met de Spaanse premier Rajoy wordt hij gezien als de motor van de wederopstanding van de Spaanse economie.

De Guindos woensdag in het Spaanse Lagerhuis. Beeld epa
De Guindos woensdag in het Spaanse Lagerhuis.Beeld epa

De economische opleving is in Spanje eerder begonnen dan elders in de EU, maar de crisis begon er ook eerder en was veel dieper. De werkloosheid bungelt nog steeds boven de 15 procent. Misschien dat daarom de salarissen van niet alleen de ambtenaren twee keer zijn gekort met 5 procent. Dit resulteerde voor de meeste ambtenaren en werknemers in het laagste gemiddelde inkomen in bijna tien jaar. De opofferingsgezindheid van het Spaanse volk lijkt oneindig.

De media schrijven vaak dat de onstuimige groei van de Spaanse economie te danken is aan het bezuinigingsbeleid van Rajoy en De Guindos. Maar als je naar recente Eurostat-statistieken kijkt, zie je een ander beeld. De groei komt maar net uit boven de gemiddelde groei in de EU en lijkt in 2019 verder af te vlakken. Dit na negen jaar bezuinigingen op salarissen en diensten en na de uitholling van de pensioenen van de burger, terwijl het ene na het andere zelfverrijkingsschandaal onder leden van de Partido Popular naar buiten komt.

En wat blijft er van de indrukwekkende banengroei over als het bij negen van de tien nieuwe arbeidscontracten om tijdelijk werk gaat? De helft hiervan is minder dan 8 uur per week. En dat terwijl in Spanje bij een fulltime baan, vaak ook op academisch niveau, het maandsalaris rond de duizend euro ligt. Deze mensen worden met respect mileuritas genoemd, want het kan ook veel minder. De meeste flexwerkers komen niet boven de 800 euro per maand. Naast de 3,3 miljoen Spanjaarden die tegen de armoede vechten, zijn er ook nog een groot aantal energie-armen, de pobresa energética. Dit zijn de ruim 5 miljoen mensen met een gemiddeld inkomen of minder, die de verwarming niet of maar enkele uren per dag kunnen laten draaien.

Dan kom je dus al snel in de ruim 10 procent austerity zone te zitten: door hogere kosten voor de burger, lagere inkomens en de hoogste energietarieven van Europa. Het zijn de trieste ontwikkelingen die in deze twee ambtsperioden van premier Rajoy naar boven komen.

Grote bedrijven en banken maken weer recordwinsten en ondertussen komen er nog elk jaar honderden gezinnen op straat te staan en staan er duizenden voor de voedselbank.

Dit kun je niet los zien van het economische beleid van de Partido Popular-regering de afgelopen zeven jaar. Dit komt van de bodem die De Guindos en de PP hebben bezaaid met gemanipuleerd groeizaad waaruit solidariteit, het gen waar Spanje om bekendstaat, lijkt verdwenen. Geen wonder dat ze Luis graag zien vertrekken naar de EU-bank waar steeds minder Spanjaarden nog brood in zien.

Pieter Holthuis woont in Spanje en is werkzaam in het behoud van cultureel erfgoed.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden