In poëziestad Rotterdam zijn geen dichters voor eenzame doden

null Beeld anp
Beeld anp

In haar bespreking van het boek Hier besta ik. In eenzaamheid gestorven, over Stichting De Eenzame Uitvaart, schrijft Ellen de Visser dat het Amsterdamse initiatief in andere steden navolging kreeg, tot Rotterdam, Antwerpen en Leuven toe. Rotterdam moet uit dat rijtje worden geschrapt. In 2014 heeft wethouder De Jonge (CDA) het contract van de gemeente met De Eenzame Uitvaart opgezegd.

In 2007 heb ik de Rotterdamse afdeling opgezet. De toenmalige wethouder gaf opdracht deze bijzondere funeraire poëziedienst te laten plaatsvinden. Waaraan de ambtenaren van de gemeentelijke dienst Wet op de Lijkbezorging gehoor moesten geven. Niet van harte, want tussentijds werd nog gepoogd de zaak op te heffen. Negen dichters hebben in zeven jaar tijd 21 eenzame doden naar hun graf begeleid. Kosten: 900 euro per jaar.

Een debat in de gemeenteraad over opheffing, met zwakke vragen van de PvdA, waarbij ook de voorzitter en poëzieliefhebber Ahmed Aboutaleb zweeg, eindigde als hamerstuk. In 'poëziestad' Rotterdam, leverancier van Dichters des Vaderlands, waar de dichtregels op daken, muren en vuilniswagens staan, worden de eenzame doden weer in stilte en volledig anoniem ter aarde besteld.

Rien Vroegindeweij, Rotterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden