ColumnSheila Sitalsing

In Noord-Brabant vindt een balts plaats tussen Forum, CDA en VVD

null Beeld

Er schijnen mensen rond te lopen in dit land die Thierry Baudet al jaren hebben horen oreren over ‘homeopathische verdunning’. Die hem hebben zien dwepen met ‘rassenrealist’ Jared Taylor, boegbeeld van extreem-rechts en zelfverklaard voorvechter van blanke belangen. Zijn jeremiades hebben gelezen over de ‘oikofobe destructieagenda’ en de ‘Afrikanisering van Europa’. Hem hebben horen wensen dat ‘Europa dominant blank blijft’. Hem hebben horen waarschuwen tegen de ‘agressieve elementen die we binnenhalen’. Hem extreem-rechtse Pepe-the-Frog-memes hebben zien verspreiden.

En die afgelopen week tóch geschokt waren over wat ‘de treintweet’ is gaan heten – een verwarde klacht van de FvD-voorman op Twitter over een kaartjescontrole in de trein die in zijn verhitte fantasie werd misvormd tot een scène waarin ‘vier Marokkanen’ gezonde blonde Hollandse meisjes belagen.

Ook op het Binnenhof waren ze verontwaardigd. En niet alleen bij de partijen waar dat van te verwachten valt, zoals GroenLinks en D66. Ook ‘bij de VVD sluiten ze niet meer uit dat de Forum-leider er racistische denkbeelden op nahoudt’, noteerde Haags redacteur Frank Hendrickx eerder deze week droogjes in de Volkskrant. Het CDA twijfelde al wat langer aan de zuiverheid van Baudets motieven. Zo voerde vicepremier en aspirant-CDA-kroonprins Hugo de Jonge vorig jaar ‘de Ruslandflirt, de flirt met fout rechts’ aan als bezwaren tegen een eventuele toekomstige CDA-samenwerking met Forum. De kans daarop, schreef Hendrickx in datzelfde artikel, ‘is sindsdien alleen maar verder geslonken, zo valt te horen bij het CDA’.

In Noord-Brabant lezen ze geen kranten, of spreken ze hun partijgenoten in Den Haag nooit, of duurt het even voordat landelijke inzichten overwaaien, of alle drie, want daar vindt op de brokstukken van de provinciale politiek een balts plaats tussen Forum, CDA en VVD, waar ‘de Ruslandflirt’ van Baudet bij verbleekt.

Het college van Gedeputeerde Staten is er gestruikeld over de boerenbelangen, Forum is er de tweede partij met negen glimmende zetels, en 1 plus 1 is 2. Of in dit geval: 27, want zoveel zetels hebben VVD, CDA en Forum bij elkaar. En dat is er slechts eentje te weinig voor een meerderheid, en voor een coalitie waar rechts Brabant, alsmede iedereen die stikstof een nuttig stofje vindt dat ten onrechte wordt gedemoniseerd, de vingers bij af kan likken.

Uit Den Haag klonk hier en daar luide afkeuring. Van Rob Jetten bijvoorbeeld, die heeft ontdekt dat Baudet de ideale boksbal is met wie het risicoloos scoren is bij de eigen D66-achterban. En van GroenLinks, dat de uit Den Haag weggestuurde Rik Grashoff als gedeputeerde in Noord-Brabant had geparkeerd.

De afkeuring kwam niet van het CDA, want in de grimmige strijd om de boerenstem is veel geoorloofd, en Rusland ligt ver weg. En niet van de VVD, want daar hebben ze nog nooit last gehad van principiële bezwaren tegen regeren met wie dan ook, van LPF tot PVV.

Tien jaar geleden ging het CDA bijna kapot aan iets dat veel verder ging dan ‘een flirt’ met de PVV; het was een volwaardige buitenechtelijke verhouding. Maar in de politiek is 2010 een eeuwigheid geleden. Een provincie verderop, in Limburg, zit het CDA allang gebroederlijk met Forum in één college. En we weten al sinds het gedoogding: Mark ‘groot vertrouwen in het beoordelingsvermogen van de Brabantse VVD’ Rutte is Angela ‘onvergeeflijk’ Merkel niet.

Niet uit te sluiten valt dat het influencers en trendsetters zijn, daar in Noord-Brabant. Dat ons na Ciara nog veel zwaardere stormen wachten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden