LEZERSBRIEVENDinsdag 18 AUGUSTUS

In Nederland ontbreekt begrip voor niet-zichtbare aandoeningen

De lezersbrieven van dinsdag 18 augustus

Een verpleegkundige en patiënt in het  ziekenhuis Bernhoven in Uden.  Beeld Marcel van den Bergh
Een verpleegkundige en patiënt in het ziekenhuis Bernhoven in Uden.Beeld Marcel van den Bergh

Brief van de dag

Onverklaarbaar moe na corona, zo was in de krant te lezen. Toekomstbeeld voor deze covid-19-­patiënten met de nasleep van voortdurende uitputting: als er niets te zien is bij bloeduitslagen of op foto’s, dan is er niet veel aan de hand. Het zal wel psychisch zijn, de patiënt denkt zichzelf ziek. Volgende, meer grimmige fase: deze patiënt is een medical shopper en googelen doet hij/zij ook te veel. Eindresultaat: de patiënt wordt afgewezen of zelfs afgezeken. Als arts met lege handen en vraagtekens staan, kunnen veel leden van deze beroepsgroep slecht verdragen.

Er zijn niet veel artsen die bij het diagnosticeren zo veel mensen- en vakkennis en inzicht hebben, dat ze ondanks het ontbreken van prachtige bloedbeelden en foto’s de patiënt serieus blijven nemen. Deze artsen zijn gelukkig ook niet behept met misplaatste loyaliteit tegenover eerdere, vergeefs geraadpleegde collega’s. Deze artsen zijn de zeldzame engelen op het pad van een mens die worstelt met onbegrepen klachten. Chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS)-, lyme- en fibromyalgie-­patiënten lopen hier al tientallen bittere jaren tegenaan, ook bij verzekeringsartsen.

In ons omringende landen zijn de ontwikkelingen bij niet-zichtbare aandoeningen veel verder, patiënten krijgen daar het respect en de zorg die hen toekomt. Nederland is in zijn algemeenheid, op het terrein van onbegrepen aandoeningen, een middeleeuwse enclave van onwetendheid en onbeschoftheid.

Maria Rademaker, Leiden

Bangmakerij

Columniste Wilma de Rek is binnen de Volkskrant een van de weinigen die zich niet bang laat maken door de veel artikelen in de Volkskrant over de tweede golf. Zij denkt gelukkig nog wel na en baseert zich op objectieve cijfers. Hulde voor deze roepende in de Volkskrant-woestijn.

Ronny van de Water, Amsterdam

Golfslagbad

Als we ons wereldwijd, te land, ter zee en in de lucht, zo slecht als nu aan de benodigde maatregelen tegen corona houden, vrees ik dat het niet bij een tweede en volgende golf zal blijven. Maar dat we dan met z’n allen in een zelfgebouwd golfslagbad terecht zullen komen.

Jan van der Klooster, Almere

Schrikbeeld

Volgens de Volkskrant hebben we weer dagelijkse schrikbeelden nodig om Nederland in het gareel te krijgen en een tweede coronogolf te voorkomen. Dat lijkt mij eenvoudig te realiseren. Indachtig de lessen van de eerste golf laten we de niet-coronazorg niet decimeren door opname van te veel coronapatiënten, oftewel er komen geen extra ic-bedden en ­alleen de normale reservecapaciteit wordt voor coronapatiënten gebruikt.

Dit voorkomt onttrekking van verplegend personeel aan de reguliere zorg en overbelasting van het beschikbare personeel, want dat was ook een van de lessen die we geleerd hadden. Dan zetten we triagetenten op bij de ingang van het ziekenhuis. Als laatste laten we dit beleid uitleggen op tv door Diederik Gommers of Ernst Kuipers. De schrikbeelden komen dan vanzelf wel. Ik zal zelf de triage niet overleven, denk ik.

A. van Mourik, West Betuwe

Ventilatie

Half juni was bekend dat de scholen in het voortgezet onderwijs na de zomervakantie weer open zouden gaan voor alle leerlingen. Dat betekent dat het RIVM, schoolbesturen en vakbonden twee maanden de tijd hebben gehad om zich goed voor te bereiden op de start van het schooljaar. In de loop van augustus dient zich de vraag aan of de schoolgebouwen wel voldoen aan de ventilatie-eisen.

Iedereen buitelt plots over elkaar heen met allemaal hun eigen protocollen en zinvolle adviezen. Moderne gebouwen lijken aan het bouw­besluit te voldoen, maar voor de vele oudere panden rijzen er vraagtekens. Dan maar de makkelijkste oplossing, want we hebben nog maar een paar dagen: deuren en ramen open. Hoe simpel kan het zijn, zou je denken.

Maar dit is natuurlijk een nood­scenario en zal de gemoederen enigszins in toom moeten houden. De werkelijkheid is dat er niet vanaf dag één in juni al actie is ondernomen en er kostbare weken verloren zijn gegaan. En zo lopen we weer achter de feiten aan. Het is een illusie dat alles in het najaar bouwkundig kan zijn aangepast. En dan blijft het dus vast niet bij die ene school die nu al mondkapjes verplicht stelt.

Kees Francino, Wijk bij Duurstede

Ventilatie (2)

Volgens Jaap van Dissel moeten de scholen zich wat betreft de ventilatie houden aan het bouwbesluit. Het bouwbesluit voor oudere scholen heeft echter minder strenge normen voor de ventilatie, ongeveer 3,5 liter verse lucht per persoon per seconde. Voor nieuwe scholen is dit ongeveer 8,5 liter. Ik raad iedere ouder aan om hun kind(eren) snel over te plaatsen naar een nieuwere school.

Willem Smits, Geijsteren

Hoop

Met alle respect voor alle mensen met een traumatisch verleden van welke aard dan ook, maar laten we er alstublieft mee ophouden dit te delen met de hele wereld. Wat geweest is geweest, maak er geen verdienmodel van. Persoonlijk is mijn gevoelsknop bijna lam gedrukt bij alle jammerverhalen. Herdenken is goed maar dan in eigen kring.

Waarom niet meer aandacht voor de toekomst en dat delen met elkaar? In wat voor wereld willen wij leven? Of dichterbij, in wat voor land willen wij leven, rekening houdend met klimaatverandering, overbevolking, mensenrechten, et cetera.

We zullen de kaarten opnieuw moeten schudden, willen we een leefbare toekomst behouden voor alle mensen. Laten we daar onze belastingcenten en energie in steken. Samen krijgen we er dan weer lol in. Ik heb er zin in, en ik ben pas 70 jaar.

Jel Siereveld, Zwijndrecht

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden