COLUMNArthur van Amerongen

In Nederland heeft iedere wappie een wetenschappelijk onderbouwde mening over de pandemie

null Beeld

Braaf en gehoorzaam geworden na bijna negen jaar Algarve draag ik sinds april een mondkapje, daar waar het verplicht is: in de trein, in de supermarkt, in het postkantoor en in de wachtkamer van de dierenarts. Het zal de positieve invloed van mijn gastland zijn dat ik op mijn 60ste eindelijk mijn burgerplicht met liefde vervul. Het grootste nadeel van het dragen der máscara is dat mijn stokoude Nederlandse groupies mij niet meer herkennen in de Aldi.

De internationale media doopten de relatief succesvolle aanpak van de coronacrisis door de regering in Lissabon om tot ‘Het wonder van Portugal’. Begin februari al hingen in de metro van Lissabon posters die waarschuwden voor covid-19. Er is hier geen enkele discussie geweest over het verplicht dragen van het mondkapje. Iedereen doet het gewoon. Zelfs de scharreljunks en de stoephoeren bij de nachtpomp van Olhão.

Een van de verklaringen daarvoor is de volgzaamheid van mijn landgenoten. Ik betwijfel of dat genetisch bepaald is. Eerder heeft het te maken met veertig jaar dictatuur en het schrikbewind van Salazars geheime dienst. De schrik zit er nog goed in en oom agent is een ouderwetse dienstklopper die genadeloos met gepeperde coronabekeuringen wappert.

Nee, dan Nederland, dat geteisterd wordt door krankzinnige complottheorieën over covid-19 en kreten als: het kapje is de nieuwe Jodenster. Covid is slechts een griepje, bedacht door Bill Gates. Dor hout moet geruimd worden.

Een demonstratie in Berlijn onlangs, georganiseerd door de ‘Versammlung der Freiheit’, bestond volgens Duitse media uit een allegaartje van extreem-rechts, antivaxers en ouwe hippies van het niveau van de spirituele woongroep Contact & muziek uit Utrecht die – met fatale gevolgen – op een streng dieet van ‘lichtvoeding’ leefde.

Bien étonnés de se trouver ensemble.

Wat mij fascineert, is het feit dat iedere wappie in Nederland een wetenschappelijk onderbouwde mening heeft over de zeer complexe pandemie, of het nou over chloroquine en kurkuma als medicijn gaat of over virusverspreiding via 5G, graancirkels en de afhaalchinees.

Nederland telt zeventien miljoen bondcoaches en evenveel coronaprofessoren. Aktiekomitee Viruswaanzin brult heel stoer dat de enige angst die je moet vrezen, de angst zelf is. Cortomo: nix aan de handa.

Ik vind angst juist een prima raadgever, indachtig het liedje Fear Is a Man’s Best Friend van John Cale. Misschien is dat wel de verklaring voor het Portugese wonder.

Als ik in vrijstaat Mokum zou wonen, droeg ik dat kutkapje niet hoor. When in Rome, act like the Romans. Bovendien is het geen gezicht.

null Beeld Gabriël Kousbroek
Beeld Gabriël Kousbroek
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden