ColumnMax Pam
In Nederland blijft men wat betreft Huawei voorlopig naïef, onnozel en doof
Sinds enige jaren heb ik voor telefoon, internet en televisie een abonnement bij KPN. Naar tevredenheid, want de klantenservice van KPN is sneller en vriendelijker dan die van Ziggo, al hoor ik soms ook andere verhalen. Niettemin ben ik plan voor 2020 mijn abonnement op te zeggen en op zoek te gaan naar een provider, waarvan ik vermoed dat die mijn privacy en mijn democratische rechten meer zal respecteren en beveiligen.
Punt is dat KPN zaken doet met het Chinese bedrijf Huawei, dat helpt bij het bouwen van een 5G-netwerk. Die samenwerking duurt al enkele jaren, al weten wij niet precies wat die samenwerking inhoudt. KPN is nooit open geweest over de afspraken die met Huawei zijn gemaakt. Zelfs de Tweede Kamer kreeg niet los welke garanties KPN heeft bedongen. Niet erg geruststellend.
Verschillende landen hebben inmiddels het gebruik van de Huawei-netwerken verboden, zoals uiteraard de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. Maar ook Nieuw-Zeeland en Australië. Vooral dat laatste land, waar veel onderzoek is gedaan naar handel en wandel van Huawei, heeft het Chinese bedrijf krachtig geweerd. De Australiërs beschouwen het datanetwerk als een vitaal onderdeel van hun samenleving en vinden het levensgevaarlijk om dat te laten beheren door een buitenlandse mogendheid, die het ook nog eens ontbreekt aan elke democratische gezindheid en respect voor mensenrechten. Daarnaast hebben Japan en Zuid-Korea, die de last ondervinden van China’s invloedsfeer, alles wat met Huawei te maken heeft uit hun datasystemen verwijderd. Al deze landen zijn ervan overtuigd dat Huawei gegevens zal doorspelen, wanneer daar door de Chinese regering om wordt gevraagd.
Veel landen lijken te volgen, maar in Nederland blijft men – voorlopig – naïef, onnozel en doof. Bij Buitenhof praatte iemand een deskundige uit Clingendael na, die heeft gezegd dat eerst maar eens bewezen moet worden dat Huawei spionageactiviteiten verricht. Dat is om twee redenen een stompzinnige houding. Allereerst ligt China wat datatechnologie betreft aanzienlijk voor op het Westen, zelfs op Silicon Valley. Tegen de tijd dat het Westen opsporingmethoden heeft ontwikkeld die – ondanks alle mogelijke tegenwerking van Chinese kant – bedrijven als Huawei kunnen ontmaskeren, is het te laat.
De tweede reden is de volgende. Reis naar China, ga op een hotelkamer zitten en sla je laptop open. Probeer te googelen. Lukt niet, Google is verboden. Facebook, verboden. Twitter, verboden. Tik in: ‘Falun Gong’. Je beeldscherm springt meteen op zwart, je laptop wordt uitgeschakeld en je adres is genoteerd. Voorlopig gebeurt dat alleen nog achter China’s eigen muur, waar de bevolking al geheel zit opgesloten in het digitale harnas. De werkelijkheid van 1984 is er niet ver weg. Het lijdt geen twijfel dat China de verleiding niet zal weerstaan om ook buiten haar grenzen onwelgevallige boodschappen te monitoren, zodra het 5G-netwerk wereldwijd met Chinese technologie is uitgerold.
Neem geen risico.
Wat overigens niet betekent dat wij geen handel met China moeten drijven. Voor mijn part handelen we behalve in thee en agrarische producten ook in klompen, enzovoort, maar wees niet zo krankzinnig om je netwerk aan Huawei uit te leveren. Waarbij ook opgemerkt moet worden dat China nu eindelijk eens moet stoppen met het op grote schaal jatten – proletarisch winkelen – van ideeën en toepassingen. In elk geval is dit voor Europa een extra reden om zelf haar eigen 5G-netwerk te bouwen, los van de Verenigde Staten en los van China.
Een paar dagen geleden is Meng Wanzhou, de bazin van Huawei, in Canada gearresteerd op grond van een opsporingsbevel dat nog onder Obama was uitgevaardigd door de Verenigde Staten. Daarom wist president Trump van niks, toen hij in Argentinië een hamburger zat te eten met Xi Jinping. Reden voor de arrestatie ligt in het vermoeden dat Huawei cruciale kennis en datatechnologie heeft geleverd aan Iran. Dat vermoeden zou wel eens erg waar kunnen zijn.
Huawei is niet zomaar een bedrijf. Huawei niet eens zomaar een Chinees bedrijf. Huawei is de Chinese staat. Niets wordt door Huawei gedaan als daar niet door de Chinese overheid opdracht toe is gegeven. De oprichters van het bedrijf zitten op hun beurt diep in de communistische partij.
Ik ben geneigd om geen meelij te hebben met de miljardairsmevrouw Meng Wanzhou, die in het bezit schijnt te zijn van zeven paspoorten, zodat ze altijd en overal onschendbaar is. Een jaartje in de cel naast die van Bernie Madoff zou haar vast en zeker goed doen. Dan kan ze ook vertellen wat er precies is gebeurd met Meng Hongwei, die baas van Interpol die ineens terug moest naar China en daarna spoorloos is verdwenen. En misschien ervaart zij dan ook een glimp van wat die honderdduizenden doormaken die gevangen worden gehouden in de Chinese heropvoedingskampen.