Column

In Nederland beleven de cancel culture en onze traditionele verklikcultuur hoogtijdagen

null Beeld
Arthur van Amerongen en Gabriël Kousbroek

De schaamtecultuur is terug van weggeweest. Een bont collectief van feministes, moslims en christenen is al jaren verwoed bezig om alle vormen van bloot uit de openbare ruimte te verbannen - of het nou om reclameborden, kunst of kommersjele sekswerkers achter het raam gaat - en inmiddels wordt het doodnormaal gevonden dat jongens na het voetballen in hun onderbroek douchen. Het naakte meisje met de koe op de schitterende verkiezingsposter van de PSP is vervangen door een pin-up in een boerka.

We worden om de oren geslagen met rookschaamte, alcoholschaamte, vleesschaamte, suikerschaamte, houtstookschaamte, gasschaamte, goudeneeuwschaamte, aanraakschaamte, vliegschaamte en huisdierschaamte. Over voortplantingsschaamte hoor je de woke wappies nooit terwijl overbevolking de allergrootste bedreiging voor Moedertje Aarde is.

Nederland is naargeestig geworden. De overgewaaide cancel culture en onze traditionele verklikcultuur beleven hoogtijdagen. BN’ers Richard Groenendijk en Katja Schuurman lagen lekker te zonnen op Bonaire - wie wil dat nou niet - en werden aangegeven door andere Nederlandse toeristen die zelf kennelijk geen reisschaamte hebben.

Schuurman had de bui al zien hangen want toen Nederland geteisterd werd door sneeuwstormen, postte ze vanaf haar tropisch strandje een Instagrammetje met als bijschrift dat het een perfecte dag was om bij haar open haard te chillen. Dat viel verkeerd bij de stinkjaloerse achterblijvers.

Mijn vriend Reggie uit Amsterdam zit in de Portugese wijn en vloog naar Faro omdat hij nieuwe handel moest inslaan. Bovendien maken we een wijngidsje voor de Algarve en de Alentejo: de schoorsteen moet roken.

Reggie’s vlucht was geen sinecure door de bureaucratische romslomp. De coronatesten kostten hem bijna 400 euro.

We reisden een week door de wijnstreek, gewapend met diverse laissez-passers van ministeries en overkoepelende Portugese wijnorganisaties. Onze expeditie was geen straf want de verlaten Alentejo lag er spookachtig mooi bij, onder een deken van mist. Het grootste nadeel: door de confinamente, de lockdown, konden we nergens die geweldige Portugese espresso drinken en moesten we goor bocht hachelen bij benzinepompen. Verder kan ik het niemand aanraden met stokjes sushi en udonnoedels te eten in een gloednieuwe huurauto.

En toen begon het getouretteketet. Reaguurders scholden ons de virtuele huid vol: vuile aso’s, superspreaders! Jullie mogen helemaal niet reizen van onze geliefde premier Rutte!

Het klikken, verraden, bedillen, verwijten, beleren, bevoogden en zedenpreken is onlosmakelijk verbonden met de oer-Hollandse schaamte- en afgunstcultuur, die nooit is weggeweest, maar sluimerde als een vulkaan. Het enige verschil met vroeger is dat de schandpaal nu digitaal is en je de rotte eieren niet ruikt.

De schandpaal is nu digitaal.  Beeld Gabriël Kousbroek
De schandpaal is nu digitaal.Beeld Gabriël Kousbroek

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden