BrievenDit schrijven onze lezers

In naam van Oranje, doe open dat bos

De lezersbrieven van donderdag 17 september.

Nationaal Museum Paleis Het Loo. Het voormalige zomerpaleis heeft een formele tuin en tuin het kasteel zijn in classicistische stijl.  Beeld Hollandse Hoogte / Siebe Swart luchtfotografie
Nationaal Museum Paleis Het Loo. Het voormalige zomerpaleis heeft een formele tuin en tuin het kasteel zijn in classicistische stijl.Beeld Hollandse Hoogte / Siebe Swart luchtfotografie

Brief van de dag

Afgelopen dinsdag sprak de koning op Prinsjesdag niet alleen de Troonrede uit, maar sloot hij ook het Kroondomein af voor het publiek. In strijd met alle subsidieregels en ondanks het feit dat de bossen rond Paleis het Loo in 1959 door prinses Wilhelmina geschonken werden aan het volk. Ze had daar wel voorwaarden aan gesteld: mocht de monarchie ophouden te bestaan, dan zou het geheel aan Wilhelmina’s dan levende erfgenamen moeten worden overgedragen. Of de waarde van het Kroondomein moeten worden vergoed, vermeerderd met de wettelijke rente.

Nu het tv-programma Zembla heeft aangetoond dat de 4,7 miljoen natuursubsidie die koning Willem-Alexander voor het Kroondomein ontvangt onrechtmatig is verleend, en nu het Kroondomein voor het publiek gesloten wordt, lijkt het erop dat de koning zowel de bossen opeist als de vergoeding opstrijkt, zonder dat de monarchie is opgehouden te bestaan. Een win-win-win situatie voor de koning, een ernstig verlies voor de bevolking van Nederland.

Mensen worden geweerd uit hun eigen bos, de dieren worden tot 25 december intensief bejaagd door leden van het hof en hun jachtgasten uit binnen- en buitenland.

Tijd voor een royaal gebaar: in naam van Oranje, doe open dat bos. Ons bos!

Niko Koffeman, voorzitter Faunabescherming

Sprookjeswereld

Pracht en praal ontbraken tijdens Prinsjesdag 2020. Toch was ook deze keer de sprookjeswereld niet ver weg. Sinds corona wordt geld dat er niet is met bakken uitgegeven. Je hoort niemand meer over strenge begrotingsregels en een onhoudbare staatsschuld voor toekomstige generaties. De economie wordt met geleende miljarden overeind gehouden en dan is er nog genoeg over voor allerlei ­extra uitgaven, waaronder een nieuw investeringsfonds. Hiermee creëert het kabinet een schijnwerkelijkheid met een houdbaarheidsdatum die waarschijnlijk niet verder reikt dan de Kamerverkiezingen van 17 maart 2021.

Dat doet denken aan 2008, toen koningin Beatrix een optimistische rede voorlas op het moment dat Lehmann Brothers de wereld in een ongekende crisis stortte. Signalen dat er in de financiële sector iets grondig mis was, werden door Wouter Bos (opsteller van de Miljoenennota) en Jan Peter Balkenende (auteur van de Troonrede) genegeerd om een florissante begroting voor 2009 te kunnen presenteren. We weten hoe dat is afgelopen: een ­decennium fors bezuinigen op de publieke sector door de drie kabinetten-Rutte. De geschiedenis herhaalt zich nooit, maar rijmt altijd een keer.

Armand Leenaers, Heerlen

Gelijke kansen

De koning in de Troonrede: iemands huidskleur of naam is nog te vaak bepalend voor zijn of haar kansen.

Klopt helemaal. De hofdames van de koning: Bibi gravin van Zuylen van Nijevelt-den Beer Poortugael, Annemijn Crince le Roy-van Munster van Heuven, Lieke Gaarlandt van Voorst van Beest en Pien van Karnebeek-Thijssen. Wij wachten dus op de eerste mannelijke hofdame van kleur.

Frank Venema, Rijswijk

Medelander

Het interview ‘Vrijgevochten vrouw’ in de rubriek Land van afkomst is om meerdere redenen memorabel. Het is het 300ste en laatste interview waarop Robert Vuijsje ons in de Volkskrant trakteert. Hulde en veel dank voor zes jaar constante kwaliteit en voor de ook altijd prachtige portretfoto’s. Tot slot de geïnterviewde, Khadija Arib. Chapeau voor de vervulling van het Kamerbreed ­gedragen voorzitterschap en voor het zijn van een rolmodel van emancipatie en integratie.

Opmerkelijk vind ik haar kennelijke omarming van de typering ‘Nederlander van Marokkaanse afkomst’. Daarvoor maak ik graag een bruggetje naar ‘Is het af’’, de terugblik op de driehonderd interviews op de opvolgende pagina’s, ook weer zo’n juweeltje trouwens. Volgens mij is het pas ‘af’ wanneer in ­Nederland iemands afkomst een irrelevant gegeven is. Wanneer je onbevangen gezien wordt als Medelander. Zoals bij mij het geval is, mijn wortels worden nooit in het gesprek betrokken. Hooguit: ‘Wat een mooie naam!’ Er is nog veel werk aan de winkel.

Ludo Grégoire, Leiden

Gerri Eickhof

Gerri Eickhof nuanceert in ‘Geachte redactie’ van 16 september zijn harde kritiek op Piet Emmer en lijkt wat spijt te hebben van zijn uitval. Dat lijkt me een mooie aanleiding voor de Volkskrant om beiden eens om de tafel te krijgen. Een rustig gesprek tussen hen kan een boeiend artikel opleveren, maar waarschijnlijk hebt u daar zelf ook al aan gedacht.

Frens Bakker, Nijmegen

Buitenaards leven

De mens blijft een wonderlijke diersoort, er worden miljoenen uitgegeven om mo-ge-lijk buitenaards leven te vinden en op ditzelfde moment besteden we miljarden om het aardse leven zo snel mogelijk te vernietigen.

M. Manshande, Alkmaar

Amstercentrisme

Bijna een jaar geleden schreef Eva Hoeke al een stuk in het Magazine over Amsterdammers die hun woonplaats als middelpunt van Nederland zien en alles buiten de Ring te ver weg vinden. Dat was iets wat me destijds al weleens opviel. Maar de afgelopen periode kwam ik toch een paar voorbeelden tegen in deze krant die haast lachwekkend zijn.

Zo was er een ingezonden brief van een dame die allerlei ideeën had voor de overheid, maar niet van plan was ‘naar Den Haag af te reizen’ om die ideeën toe te lichten. En nu het verhaal van Salo Muller, die zegt niets te hebben aan een standbeeld of monument in Utrecht omdat hij daar niet woont. Liever heeft hij een regeling ‘die de NS een beetje pijn doet’. U mag drie keer raden waar deze ­mensen wonen.

Luuk Spruit, Voorhout

Waar is de wetenschap?

In de Miljoenennota komt het woord ‘corona’ 115 maal voor. Het kabinet trekt terecht de portemonnee om de crisis te lijf te gaan en de impact ervan te verzachten. Het kabinet lijkt echter geen grote ambities te hebben bij het vinden van een oplossing voor de crisis. Deze moet komen uit de (medische) wetenschap: de ontwikkeling van snelle screeningstesten die de testlaboratoria kunnen ontlasten, nieuwe geneesmiddelen waarmee we coronapatiënten gericht kunnen behandelen en veilige vaccins die ons beschermen tegen dit virus en toekomstige virussen.

Het woord ‘wetenschap’ is slechts één keer terug te vinden in de nota, om te benadrukken dat ‘iedereen recht (heeft) op zorg op het niveau dat wetenschap en praktijk effectief vinden’. Niets over het stimuleren van onderzoek waarmee we het coronavirus te lijf kunnen gaan. Ook geen woord over het aanpakken van milieuregelgeving die het vaccinonderzoek in de weg zit, waardoor studies met een coronavaccin in ons land pas laat van start konden gaan.

Een slecht signaal voor (academische) onderzoekers en bedrijven. Dit probleem aanpakken kost de overheid niets. Waar wachten we nog op? Op een nieuw virus?

Marcel Kenter, directeur Paul Janssen Futurelab Leiden UMC

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden