In morele superioriteit kun je niet vliegen

Liever een vliegende arreslee of vrede op aarde? Met deze vraag werd ik vanmorgen wakker. Dat kwam door de Facebookpagina Dilemma op Dinsdag, een stelletje gevatte slimmeriken dat al een jaar wekelijks - op dinsdag dus, in verband met de alliteratie - een fictief dilemma plaatst waarop mensen moeten reageren.

Meestal is het kiezen tussen twee kwaden, in de trant van: je leven lang dertig cavia's verzorgen of één zeehondje doodknuppelen. (Pfoe. Dertig cavia's! Dan toch dat zeehondje, vrees ik). Ik vind dat heel grappig.

Maar goed. Vrede op Aarde dus. Of toch liever die vliegende slee? Ik zat in mijn pyjama op de bank en staarde naar de ravage in mijn kamer; ik was de avond ervoor thuisgekomen van een werkreis en de inhoud van mijn rugzak lag uitgespreid op de vloer. De planten waren in mijn afwezigheid gestorven.

Als ik echt een vliegende arreslee had, dacht ik, zou ik stante pede wegvliegen, naar... ja, waarnaartoe eigenlijk? Naar de supermarkt om ontbijt te kopen, natuurlijk! Want dat had ik niet in huis. En als ik dan weer thuiskwam, met rinkelende belletjes en een pak magere yoghurt, zou ik soepeltjes inparkeren in de lucht voor mijn raam op de eerste verdieping - want voor een arreslee heb je zelfs in het centrum van Amsterdam nog geen parkeervergunning nodig.

En ik was de beroerdste niet: met Kerst zou ik alle kinderen en eenzame bejaarden uit mijn buurt op gratis ritjes trakteren, mét glühwein.

Als het nu door mijn toedoen vrede op aarde zou zijn, daarentegen, zou er voor mij niets veranderen. Ik zou er nog precies hetzelfde bij zitten als ik er nu bij zat, in mijn pyjama, met een jetlag, tussen de stapels vuile was.

Het enige waar ik voldoening uit had kunnen halen, zou mijn gevoel van morele superioriteit zijn, omdat ik het algemeen belang boven mijn eigen belang had geplaatst.

Wacht eens.. misschien was de vrede op aarde zojuist wel uitgebroken! Ik keek snel op nu.nl. Maar nee, het bovenste bericht ging over Syrië. Balen. Ik realiseerde me dat ik nooit in vrede op aarde heb geloofd, omdat ik zodanig misantroop ben dat ik denk dat de meerderheid van de wereldbevolking altijd voor het equivalent van de vliegende arreslee zou kiezen: datgene wat hen op korte termijn het beste uitkomt, of domweg het leukst lijkt.

Op de website van Dilemma op Dinsdag was vrede op aarde intussen wel aan de winnende hand. Tsja, wat wil je ook, morgen is het Kerst. 'Vrede op aarde, dat lijkt me wel duidelijk', schreef een meneer als commentaar. De morele superioriteit deed pijn aan mijn ogen.

Wacht maar meneer, dacht ik. Wacht maar tot u in uw pyjama op de bank zit, met aan de ene kant een glanzende arreslee en aan de andere kant de Grote Abstractie van vrede op aarde. U zou zwichten voor die slee, wat ik u brom. In morele superioriteit kun je namelijk niet vliegen.

Aaf Brandt Corstius is met vakantie

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden