OpinieDubbele nationaliteit

In Marokko kun je wel je nationaliteit kwijtraken

De koning Mohammed VI van Marokko aan het woord, met aan zijn linkerzijde zijn zoon prins Moulay Hassan en zijn broer prins Moulay Rashid aan zijn rechterzijde. Beeld AP

Ali Lahrouchi heeft er naar eigen zeggen alles aan gedaan om van zijn Marokkaanse nationaliteit af te komen. Ook bij de Nederlandse autoriteiten. Steeds weer hoorde hij: ‘Het mag niet van Marokko, dus het kan niet.’ Maar het kan wel betoogt Lahrouchi.

Een groep Nederlandse Marokkanen schreef dit najaar een manifest tegen hun opgelegde Marokkaanse nationaliteit. Daar was veel aandacht voor, in de media en in de politiek. Er zijn Kamervragen over gesteld. Zelf ben ik een Nederlandse Berber, geboren in Marokko. Door mijn kritiek op het Marokkaanse regime ben ik in Nederland ook bedreigd door de Marokkaanse geheime dienst. 

Ik heb er alles aan gedaan om van mijn Marokkaanse nationaliteit af te komen. Ook bij de Nederlandse autoriteiten. Maar steeds weer wordt herhaald dat Nederland de Marokkaanse wet niet kan veranderen.

Maar het kan wel. De wetgeving over de Marokkaanse nationaliteit is te vinden in de Code de la Nationalité van het Marokkaanse ministerie van justitie. Daarin worden ‘gevallen van verlies van de Marokkaanse nationaliteit’ opgesomd. De Nederlandse (of Belgische, Franse, enz) Marokkaan die afstand wil doen van zijn Marokkaanse nationaliteit, moet een aanvraag indienen bij het Marokkaanse ministerie van Justitie. Hij of zij moet daarbij bewijzen dat hij een tweede nationaliteit heeft, een geboorteakte overleggen, een kopie van de Marokkaanse identiteitskaart, een kopie van het Marokkaanse paspoort en de motivatie. De minister van justitie moet binnen een jaar antwoord geven.

Er staan in de Code de la Nationalité hele precieze regelingen. Een Marokkaan die in ‘buitenlandse overheidsdienst’ werkt, dus burgemeesters als Aboutaleb, Marcouch, of Kamervoorzitter Arib, kunnen de Marokkaanse nationaliteit zelfs ongevraagd ontnomen worden door Marokko: ‘De Marokkaan die, terwijl hij meer dan zes maanden nadat hem het bevel is gegeven door de Marokkaanse regering om van deze positie af te zien, nog steeds werkzaam is in de publieke sector van een buitenlands land of in een buitenlands leger.’

Ook kan een kind van een Marokkaanse moeder die buiten Marokko met een niet-Marokkaanse man is getrouwd het verzoek indienen voor het ‘verlies van de Marokkaanse nationaliteit’. De moeder mag eveneens zo’n verzoek voor haar kind indienen.

Addertje onder het gras

Maar bij de Code de la Nationalité zit er een addertje onder het gras. Want wat staat er ook? Dit ‘verlies’ van de Marokkaanse nationaliteit mag alleen plaatsvinden ‘per decreet van de koning’. De koning persoonlijk moet je dus vrijlaten. Net zoals hij misdadigers gratie geeft als dat hem uitkomt. Onlangs liet Mohammed VI een meervoudige pedofiele moordenaar vrij. Je kunt er geen peil op trekken.

Bovendien is iedereen bang voor de koning. Dus niemand durft hem het slechte nieuws te brengen dat een Marokkaanse Nederlander van zijn Marokkaanse nationaliteit af wil. De koning zal in de praktijk zijn decreet nooit uit hoeven spreken, omdat het bericht hem domweg niet bereikt.

Maar Mohammed VI is geheel afhankelijk van de EU. Als Nederland, of de EU dit echt willen, kan het hem dus afgedwongen worden om ‘zijn’ Marokkanen in Europa vrij te laten. Daarvoor moet er dan wel meer gebeuren dan alleen diplomatiek overleg. De koning moet onder druk worden gezet. Onder druk wordt alles vloeibaar. Ook een potentaat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden