In Italië kunnen regels en wetten de liefde niet temmen

Jarl van der Ploeg
null Beeld
Beeld

Voor de derde keer stelde ik mijn vriendin dezelfde vraag, maar ze luisterde niet. 'Sorry', verklaarde ze afwezig, 'maar moet je kijken.' Ze wees achter mij, naar een zoenend stelletje van een jaar of 16, midden op het terras.

Het was een verpletterende liefde, zo eentje die geheid eindigt in puberverdriet. Maar dat wisten ze nu gelukkig nog niet. Voor hen waren toekomst, verleden en al die andere irrelevante begrippen totaal ondergeschikt aan de alchemie van hun beide tongen.

Italiaanse stelletjes bezitten, zeker als ze jong zijn, de gave alle stervelingen in hun omgeving het gevoel te geven preutse stakkers te zijn. Deze twee gingen zo in elkaar op dat het bijna genderneutraal werd. Hun hoofden draaiden om elkaar heen alsof de een de zon was en de ander de aarde. In een paar minuten tijd consumeerden ze ongeveer dezelfde hoeveelheid liefde waar Hans en Anneke uit Bergen op Zoom een heel gouden huwelijk voor nodig hebben.

Het is een fenomeen dat mij vaker opvalt in Italië: ongebreideld tongen in het openbaar. Italianen doen dat, denk ik, omdat de jeugdwerkloosheid hier gemiddeld 35 procent bedraagt terwijl de huren niet bijzonder veel lager liggen dan in Amsterdam. Het gevolg: ze wonen allemaal nog bij hun ouders. En die hechten, helaas voor hun jippige nageslacht, beduidend meer waarde aan de goede katholieke zeden dan toen ze zelf nog verliefd waren.

Dat leidt geregeld tot conflicten. Zo is het voor geliefden in het plaatsje Eboli, niet al te ver van Napels, verboden om stiekem in auto's te zoenen, op straffe van een boete van 428 euro. De aanpak van de vorige burgemeester - die vrijende stelletjes opdroeg hun lust te blussen in het 'park der verliefden', aan de rand van de stad - leidde, naast rode oortjes, ook tot een knetterende verkiezingsnederlaag.

Maar de liefde laat zich niet remmen, constateer ik op het terras in het centrum van Rome.

Omdat ik inmiddels vergeten was wat ik ook alweer wilde vragen, pakte ik, in een poging mijn zwijgen iets verklaarbaars te geven, de Italiaanse krant La Repubblica van de bar. Op de voorpagina las ik: 'Risico op kernoorlog tussen Kim de Gekke en Trump Strangelove', een verwijzing naar Dr. Strangelove, de beroemde film van Stanley Kubrick waarin de Amerikaanse president per ongeluk een kernoorlog veroorzaakt.

Een zoenend stel op een Italiaanse brug. Beeld epa
Een zoenend stel op een Italiaanse brug.Beeld epa

Ik keek weer naar het stelletje, ik keek naar het zonnige Rome dat op het punt stond het weekend te vieren en vooral: ik keek naar mijn eigen liefje.

Fuck it, dacht ik opeens: geluk bestaat. Waarna ik haar een zoen gaf.

Jarl van der Ploeg vervangt deze week Aaf Brandt Corstius.

Kalverliefde in de openbare ruimte. Beeld afp
Kalverliefde in de openbare ruimte.Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden