ColumnLoes Reijmer

In Hollywood is één duurzaam pak al ­genoeg om te deugen

null Beeld null

Mijn favoriete tweet, misschien wel aller tijden, is er een van de Britse modeontwerper Stella McCartney. ‘Deze man is een winnaar’, schreef ze begin januari bij een foto van acteur Joaquin Phoenix. ‘Hij draagt een op maat gemaakt pak van mij, omdat hij durft te kiezen voor de toekomst van onze planeet. Om verspilling tegen te gaan kiest hij er zelfs voor deze smoking het hele awardseizoen te dragen. Trots om met hem samen te werken.’

Wat een held, hè? IJsberen, kinderarbeiders en andere onderdrukten haalden opgelucht adem na het zien van dit krachtige beeld. Droeg iedereen maar op maat gemaakte smokings van Stella McCartney, dan zou de wereld er een stuk beter voor staan. Inspirerend ook, het idee dat je kleding meerdere keren kunt dragen.

Ja, het is heerlijk gnuiven om Hollywood, ook zondagnacht weer bij de uitreiking van de Oscars. Jane Fonda plaatste een foto op Instagram van haar sieraden, niet minder dan ‘ethisch gewonnen goud’ en ‘duurzame diamanten’. Natalie Portman liet op haar cape alle namen borduren van vrouwelijke regisseurs die niet waren genomineerd, om hun ‘toch erkenning te geven’. Deze week bleek dat haar eigen productiehuis slechts drie keer een vrouw als regisseur had aangenomen, waarvan het twee keer Portman zelf betrof. ‘Hypocriet!’, klonk het uit de kelen van mensen die in Hollywood een zichzelf feliciterende deugkliek zien.

Niet helemaal onterecht, natuurlijk. Op de bühne zijn dingen al snel voor de bühne, goed om dat kritisch te volgen. Maar het idee dat politieke statements niet bij prijsuitreikingen horen, zoals komiek Ricky Gervais onlangs betoogde bij de Golden Globes, waarmee hij luid applaus oogstte, klopt ook niet. Deze mensen gidsen ons met hun werk langs goed en kwaad, ze laten ons reflecteren op grote thema’s van deze tijd. En als ze daar vervolgens een prijs mee winnen, moeten ze prompt de meest afgestompte versie van zichzelf zijn en louter hun moeder en trouwe herdershond bedanken? Joaquin Phoenix’ pleidooi voor veganisme bij de uitreiking van de Oscars zal wereldwijd mensen aan het denken hebben gezet. Waarom zou hij zijn mond houden?

Mijn irritatie schuilt in iets anders. Sterren zijn net mensen, maar op één vlak verschillen ze nogal van ons, namelijk in rijkdom en mogelijkheden. En dus begint het te schuren als de graadmeter voor deugdzaamheid zich vooral vertaalt naar vorm, naar decoratie. Een maatpak van Stella McCartney is voor een topacteur als Phoenix niets bijzonders, en toch maakt het dragen van deze smoking hem ‘een winnaar’. Fonda hoeft geen dag harder te werken voor haar duurzame diamanten, maar werd in de reacties desalniettemin toegejuicht als de heldin die in één Instagrambericht even de toekomst van de planeet veiligstelde. Zeker, beide acteurs zijn ook in het dagelijks leven geëngageerd en daarmee dus een voorbeeld, maar met deze nadruk op vorm ontstaat de indruk dat duurzaam leven hetzelfde is als dure duurzame dingen kopen – een misverstand dat ook op Instagram welig tiert.

Laatst was ik 23 hele uren van mijn leven vegan. Terwijl ik de kassaband volzette met soja-yoghurt, kokosnootdrink, havermelk en havermelk ‘barista edition’, knalde ik bijna uit elkaar van zelfgenoegzaamheid. Stond ik hier op een zaterdagmiddag gewoon even de wereld te redden? Zag iedereen het wel? De volgende dag had ik een kater en trok een satékroket uit de muur, zoals dat gaat met idealen die vooralsnog vooral met de portemonnee beleden worden.

Wordt aan gewerkt – oprecht. In de tussentijd kan Stella McCartney wellicht een op maat gemaakt pak doneren. Ik beloof het te dragen, dag én nacht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden