ColumnJean-Pierre Geelen

In het paradijs van boeren en bouwers is natuur hooguit een obstakel

null Beeld
Jean-Pierre Geelen

Het stond op de voorpagina, dus het moest haast wel nieuws zijn: ‘Het gaat nog steeds niet goed met de natuur in Nederland’. 46 van de 52 natuurgebieden die Nederland moet beschermen, staan er matig tot beroerd voor.

Niets nieuws onder de zon, natuurlijk. Alleen de woorden ‘nog steeds’ troffen me. Alsof we op de goede weg waren. Wie weleens nieuws volgt, weet dat we hard op weg zijn, alleen in de verkeerde richting.

Even het geheugen opfrissen: dit jaar kregen we te verstouwen dat één op de acht vogelsoorten in het voortbestaan wordt bedreigd. 84 procent van de vlinders is verdwenen. 40 procent van alle insectensoorten staat op uitsterven, aldus een VN-rapport. De biomassa van vliegende insecten in Duitse natuurreservaten nam met 75 procent af. Zomers tussendoorberichtje: ‘Grote broedplaats van de keizerpinguïn op de Zuidpool verdwenen.’ Donderdag een hallucinerend ‘schokkend onderzoek’: ‘Vogels krimpen door warmer klimaat’.

Wilt u de totale ondergang? Hier is-ie. De stapels deprimerende rapporten zijn inmiddels zo torenhoog, dat de productie ervan een heel regenwoud heeft gekost.

De invloed van het huidige klimaat op de menselijke hersenpan moet nog onderzocht worden, maar ik vrees dat ik de uitkomst al ken: cellen sterven af. Zo leek het verheugend nieuws dat één specifieke soort zit te broeden. Helaas: ze broeden op acties. Boze boeren van de militante Farmers Defence Force overwegen ‘de voedselvoorziening in de week voor Kerst plat te leggen’. En anders Schiphol of het autoverkeer. Goed voor het milieu, maar de boeren – hoofdverantwoordelijken in het stikstofdrama – protesteren juist tegen maatregelen.

Een typisch Hollandse kwaal: bij de eerste signalen van overschrijdingen riep Mark Rutte als eerste dat ‘we opnieuw naar de systematiek moeten kijken’. Symptomatische eerste zin uit een ANP-bericht: ‘De Tweede Kamer heeft ingestemd met de spoedwet voor de aanpak van het stikstofprobleem waarmee het kabinet de woningbouw vlot wil trekken.’ Niet het stikstofprobleem moest vlotgetrokken, maar de bouw.

Niet minder ziek: de cijfersjoemelaars die de milieurapportages van vliegveld Lelystad zo manipuleren dat in 1.700 pagina’s de uitstoot van vliegtuigen weliswaar stijgt, maar – ra ra – de stikstofemissie daalt. Zoals de ontdekker woensdag in EenVandaag zei: ‘Je reinste oplichterij.’

Er is een overschot aan eikels die beweren dat het juist goed gaat met de natuur, want plantjes groeien zo lekker van stikstof. Een land vol brandnetels, en gratis Kerstdennen zagen op de Hoge Veluwe – welkom in het paradijs.

Natuur is er hooguit een obstakel. Beroepstoeters en andere lobbylieden mogen er op bestelling in de media tetteren dat als de beschermde natuur last heeft van stikstof, je gewoon natuur moet schrappen. Mag niet van de wet, maar toeteren mag altijd. Je komt ermee in De Telegraaf. Je mag in je zondagse kloffie op de koffie bij Rick Nieman, of zoete koekjes bakken met Harry Mens en Bob de Bouwer. Je eindigt als slechtste grap van Haye van der Heijden op zijn C-omroepje voor gehoorgestoorden.

‘Het negatieve roert zich altijd het hardst’, zei een vroegwijze jonge natuurbeschermer onlangs op een toch nog hoopvolle discussieavond over het landschap. We hoeven het alleen maar minder aandacht te schenken en beter te luisteren naar de zwijgende meerderheid die wel wil leven tussen gezonde grutto’s en krimpvrije kuifmezen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden