ColumnMax Pam

In het diepste geheim is besloten om Ridouan T. voor eens en voor altijd aan te pakken

null Beeld
Max Pam

Toen in Amsterdam-West de 500ste liquidatie werd gevierd, op een schip van de Koninklijke Marine 380 kilo cocaïne was gevonden en in Brabant de inkomsten uit de productie van harddrugs het bruto nationaal inkomen van de inwoners had overtroffen, toen Dino S. en Jesse R. via een touwladder waren ontsnapt en met een zweefvliegtuig waren weggevlogen, toen op het Amsterdam Dance Event meer dan twee miljoen xtc-pillen waren gebruikt op één avond − een record, volgens het Guinness Book of Records − en toen ook nog eens in de vergaderzaal van de Amsterdamse gemeenteraad enkele kisten met Kalasjnikovs waren aangetroffen die niet waren bedoeld als rekwisieten voor een film, besloot de regering dat het nu wel genoeg was geweest.

In het diepste geheim werd overeengekomen om Ridouan T., het brein achter al deze criminele activiteiten, voor eens en voor altijd aan te pakken. To take him out, zoals de militaire term luidt voor een gebeurtenis die zich niet graag nader laat omschrijven.

Operatie-Ridouan zou plaats vinden op een late dag in oktober. Het kabinet, het leger en de geheime diensten waren in staat van grote paraatheid gebracht. Vanuit de ondergrondse Situation Room in Den Haag zouden de verantwoordelijken live op een groot scherm kunnen meekijken naar de operatie, die zich ergens op zee tussen Iran en Dubai zou afspelen. Wat de betrokkenen onder de grootste geheimhouding hadden vernomen, was dat Ridouan T. het plan had zich per boot naar Dubai te spoeden en dat hij vervolgens ergens op het strand door een eenheid van het Nederlandse leger ‘out’ zou worden genomen.

Het was nog vroeg, toen de Situation Room volliep. Binnen liepen premier Rutte, Ank Bijleveld-Schouten (minister van Defensie), Barbara Visser (staatssecretaris van Defensie), Rob Bauer (luitenant-admiraal, commandant der Strijdkrachten), Martin Wijnen (luitenant-generaal Landmacht), Dick Schoof (directeur-generaal AIVD) en Jan Swillens (directeur-generaal MIVD). Toen ze alleen waren gezeten, bleef één stoel onbezet. Het was de stoel van de onlangs benoemde Onno Eichelsheim, commandant der luchtstrijdkrachten.

‘Waar is Onno?’, vraagt de minister van Defensie.

‘Die komt wat later.’

‘Hoezo?’

‘Hij heeft vandaag zijn papa-dag.’

‘Papa-dag? Dat komt slecht uit. De operatie zal worden uitgevoerd met acht helikopters. Dan is de aanwezigheid van de commandant der luchtmacht meer dan welkom.’

‘Je hebt de papa-dag bij het leger zelf ingevoerd, Ankie. Net als de gender-neutrale wc’s.’

‘Dat is waar ook. Laten wij dan maar gaan kijken. Hebben wij al beeld?’

De aanwezigen kijken naar het scherm. Zij zien een klein vliegveld, met daarop drie helikopters, klaar voor de start. ‘Drie helikopters? Wij hadden toch acht helikopters afgesproken?’

‘Ja, maar slechts drie bleken operationeel. Er zijn te weinig onderdelen om ze alle acht langer dan een kwartier in de lucht te houden. Ankie, je voorganger Hennis heeft nogal bezuinigd op de heli’s. Die vond ze te oncomfortabel en te lawaaiig. Twee zijn uitgebrand in Mali, twee zijn kapot gegaan in Afghanistan en met ééntje zijn ze gisteren pizza’s gaan halen, maar die is nog niet teruggekomen.’ ‘Nou, dan doen we het maar met drie.’

Op het scherm zien we hoe een Nederlandse marinier komt aangerend met een hond aan de lijn. Het is een labradoodle, een hypo-allergene hond, die nog onder het presidentschap van Obama is aangeschaft door onze strijdkrachten. Het dier wordt door de zwaarbewapende mannen aan bord gehesen en dan kiezen de heli’s het luchtruim. Er ontvouwt zich een spectaculair tafereel. De heli’s vliegen laag boven het water en in de verte ontwaren de aanwezigen nu een speedboot, die zich met grote snelheid beweegt in de richting van het kunstmatige palmeiland dat voor de kust van Dubai ligt. Daar leeft Ridouan T. in grote welstand met zijn vele vriendinnen en kinderen.

In een levensgevaarlijke race bereiken speedboot en helikopters tegelijkertijd het strand − althans twee van de helikopters, want eentje moet halverwege met materiaalpech terugkeren. Achtervolgd door onze strijdkrachten rent Ridouan een ondergrondse parkeergarage in. Met een camera op zijn kop wordt de labradoodle achter Ridouan aan gestuurd. Ongelooflijk hoe scherp het beeld is. In ontzetting kijken men in de Situation Room toe. Ankie slaat haar hand voor de mond, als de hond woest tegen zijn slachtoffer opspringt. Maar dan haalt Ridouan een stuk worst uit zijn zak en de hond begint zijn hand te likken. Op dat moment valt de verbinding uit.

De aanwezigen kijken verbijsterd naar de sneeuw op het scherm. De persconferentie van premier Rutte wordt even later zonder opgave van reden afgezegd. Op het Osdorperplein vindt de 501ste liquidatie plaats en de nieuwe editie van het Amsterdam Dance Event wordt een ongekend succes.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden