In Frankrijk kennen alleen de media nog een Republikeins Front

De meeste media keren zich tegen Marine Le Pen maar de kerk toont zich net zo verdeeld als het electoraat, constateert onze correspondent Peter Giesen.

Peter Giesen
null Beeld
Beeld

Waarschijnlijk zal Emmanuel Macron zondag tot nieuwe president van Frankrijk worden gekozen. Even waarschijnlijk: Marine Le Pen haalt 40 procent of meer. In 2002 haalde haar vader Jean-Marie in de tweede ronde slechts 18 procent. Toen verenigde heel Frankrijk, van links tot rechts, zich tegen het Front National.

Zo'n 'Republikeins Front' is nu ver te zoeken. In 2002 spraken de Franse bisschoppen zich ondubbelzinnig uit tegen Le Pen, nu spreekt de kerk geen voorkeur uit voor een van de kandidaten.

'De morele fout van de Franse kerk', schrijft Le Monde in een hoofdredactioneel commentaar. 'Op één lijn met de samenleving lijkt de Franse kerk zich neer te leggen bij het alledaags worden van extreem-rechts, terwijl het gevaar dat zijn kandidaat het Elysée bereikt veel groter is dan in 2002', schrijft de centrumlinkse krant.

De kerk is sterk verdeeld. Marc Stenger, bisschop van Troyes en voorzitter van Pax Christi Frankrijk, is boos over het episcopale zwijgen. 'Welk stembriefje op 7 mei? Niet dat van de angst, de haat, de verwerping, de leugen, de uitsluiting, de terugtrekking op zichzelf. Dat is het tegendeel van het Evangelie', aldus Stenger.

Bisschop Dominique Rey van Toulon vindt het juist goed dat de kerk geen stemadvies geeft. Hij roept zijn gelovigen op niet te gehoorzamen aan 'de mediacratie'. In de zomer van 2015 nodigde Rey de zeer katholieke Marion Maréchal-Le Pen uit voor de zomeruniversiteit van zijn bisdom.

Achter het kerkelijk zwijgen steekt een ongemakkelijke waarheid. Het Front National wordt door veel Fransen allang niet meer gezien als een diabolische partij. En dat geldt zeker voor katholieken: 46 procent van de katholieken zou bereid zijn op Marine Le Pen te stemmen, nu hun 'natuurlijke' kandidaat François Fillon is uitgeschakeld.

null Beeld
Beeld

Ook aan de andere zijde van het politieke spectrum wordt geworsteld. In 2002 stemde radicaal-links massaal op Jacques Chirac, alleen om Jean-Marie Le Pen tegen te houden. Nu willen veel kiezers van de uitgeschakelde linkse kandidaat Jean-Luc Mélenchon thuisblijven of blanco stemmen. Ze hebben een enorme hekel aan de liberaal Macron, die ze diep wantrouwen omdat hij voor de zakenbank De Rothschild heeft gewerkt.

Hoofdredacteur Laurent Joffrin van de linkse krant Libération heeft begrip voor deze houding, maar keurt haar niettemin af. Ook Joffrin vindt dat het liberalisme heeft bijgedragen aan de opkomst van het populisme, door de blindheid en de hebzucht van de leidende klasse. 'Het is moeilijk kiezen voor een kandidaat die nauwelijks met dit beleid breekt. Behalve dat het om twee kandidaten gaat die men niet op dezelfde hoogte kan zetten, zelfs als men ze allebei afkeurt', schrijft hij in voorzichtige bewoordingen.

De rechtse Le Figaro is eigendom van een partijgenoot van de Republikein François Fillon. De krant heeft er alles aan gedaan om Fillon in de tweede ronde te krijgen, maar dat is jammerlijk mislukt. Nu keert Le Figaro zich tegen Marine Le Pen, om economische redenen. 'Marine Le Pen, die de pensioenleeftijd naar 60 jaar wil brengen en de 35-urige werkweek wil handhaven, heeft nooit blijk gegeven van veel economisch inzicht. Mogen de Fransen zich niet laten verblinden door een politiek die Frankrijk in ruïne en chaos zou storten.'

Zo keren de centrumlinkse Le Monde, de linkse Libération en de rechtse Le Figaro zich eensgezind tegen Marine Le Pen. Het Republikeins Front is dood, behalve in de media.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden