DE FLEXIBELE OPINIEMAKERThomas Hogeling

In essentie bestaat er voor Raymond van Barneveld niet zoiets als een terugkeer als darter

De Flexibele Opiniemaker verdedigt wekelijks een opinie waar op dat moment behoefte aan is. Ditmaal: Raymond van Barneveld keert niet terug als darter.

Als we Sartre mogen geloven is Raymond van Barneveld fundamenteel vrij in alles wat hij doet. Hij is darter, maar niets dwingt hem daartoe. Hij zal nooit een darter zijn zoals een dartpijl een dartpijl is: een dartpijl valt volledig samen met wat hij is en heeft geen mogelijkheid iets anders te zijn. Van Barneveld is slechts darter in zoverre hij zich als darter gedraagt. En daar gaat het mis.

Want hij gedroeg zich de laatste jaren niet als darter. Een darter oefent een uur of vijf per dag, Barney haalde nog geen uur. Hij vindt niet dat hij daar iets aan kan doen, want hij gelooft niet in vrije wil. Alles overkomt hem. Hij slaat essentiële kwalificatietoernooien over omdat hij nou eenmaal ‘op vakantie moet’. Hij mist de dubbel 18 omdat de pijl nou eenmaal ‘aan de verkeerde kant van het ijzer belandt’. Hij oefent niet omdat hij dat nou eenmaal ‘niet kan opbrengen’ en dat komt doordat hij ‘volgens de Chinese horoscoop een schaap is en een schaap doet zonder aansporing nou eenmaal niets’.

In 2019 vond Barney nieuwe liefde en werd zijn derde kleinkind geboren. Toch noemde hij 2019 in Volkskrant Magazine het rampzaligste jaar van zijn leven: ‘Ik ben dartspeler, dus daar draait het om.’ Als je darter bent zoals een dartpijl een dartpijl is, heeft het leven dan nog zin als darten niet meer lukt? Hij vindt van niet, blijkt uit reacties na verliespartijen als ‘ik wil door de grond zakken’, ‘ik ben een nul’ en ‘ik wil dood’.

Negen maanden na zijn treurige afscheid kondigt hij alweer zijn terugkeer aan. Maar in essentie bestaat er voor Raymond van Barneveld niet zoiets als een terugkeer als darter. Hij ís nou eenmaal darter. Daar kan hij niets aan doen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden