DAGBOEK VAN EEN HUISARTSDANKA STUIJVER

In een maanmannetjespak loop ik naar de Audi

null Beeld

Of ik wel of niet ziek ga worden van het coronavirus weet ik niet. Toch schat ik de kans dat ik er op een gegeven moment ‘moe’ van word op bijna 100 procent. Immers, het gaat de hele dag over níets anders. Van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat. Op het werk, thuis, op straat en de televisie: corona!

In de vroege ochtend rijd ik naar een ‘vieze’ post: een huisartsenpost waar alleen patiënten met luchtwegklachten worden beoordeeld. Ik trek ter plekke een beschermend pak aan. De patiënten wachten buiten in hun auto. In het systeem zie ik: man, 42 jaar, grijze Audi. Na een zoektocht vind ik de auto. Achterin drie kindjes die direct beginnen te huilen bij het zien van mij in mijn maanmannetjeskostuum. De moeder probeert haar kindjes te troosten, maar de bezorgdheid is van haar gezicht af te lezen. Mijn meest empathische gezichtsuitdrukking blijft steken achter een masker en beslagen bril. ‘Ik zal goed voor hem zorgen’, zeg ik dus maar terwijl ik de man meeneem.

Het kleine stukje naar mijn kamer is al teveel voor deze veertiger, dus ik pak een rolstoel die ik straks zal moeten desinfecteren. Hij ademt snel. Binnen een minuut heb ik alle informatie om te weten dat hij zo snel mogelijk moet worden opgenomen in het ziekenhuis. Ik overleg met de longarts. De man wordt opgenomen en een uur later zelfs overgeplaatst naar een schaars ic-bed. Ik denk aan zijn vrouw en kindjes. Niet te lang, want ik moet door.

Aan het eind van de dag doe ik mijn pak uit. Het elastiek heeft gesneden in mijn wang. Mijn hoofd bonst van water- en zuurstofgebrek. Eindelijk naar buiten. Thuisgekomen, eerst douchen. De corona spoelt van me af. Als ik schoongewassen in mijn joggingpak beneden kom, geef ik eerst mijn gezin een knuffel. Moe maar dankbaar schuif ik aan tafel. ‘Wat eten we?’, vraag ik. ‘Macorona!’ roept mijn 4-jarige zoontje enthousiast. Ook dat nog.

Tijdens de coronacrisis schrijven de huisartsen Danka Stuijver en Joost Zaat op werkdagen beurtelings over hun ervaringen in de praktijk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden