Media in Frankrijk

In één klap een Bekende Fransman: Frankrijk verdeeld over acties van Christophe Dettinger

Waarover gaat het in de Franse media? Over een oud-bokskampioen die deze week de held werd van de gele hesjes, constateert onze correspondent Daan Kool.

Christophe Dettinger slaat een agent en rechts als bokser.

‘De zigeuner van Massy’, werd Chris­tophe Dettinger ­tijdens zijn boks­carrière genoemd. Dettinger, een boomlange kale man, was een verdienstelijk bokser die in 2007 en 2008 Frans kampioen lichtzwaargewicht werd. In 2013 stopte hij met professioneel boksen. ­Ondanks zijn behaalde eremetaal, bleef Dettinger bij het grote ­publiek relatief onbekend.

Dat veranderde afgelopen zaterdag. In één klap – of eigenlijk in een paar klappen – werd de 37-­jarige Dettinger een Bekende Fransman. Op een video die werd verspreid op sociale media is te zien hoe een reusachtige, in zwart geklede man over een hek klimt, op een voetgangerspassage aan de Seinekade springt en zich mengt in schermutselingen tussen gele hesjes en de oproerpolitie.

In een typerende bokshouding, met zijn gebalde vuisten als vervaarlijke wapens, loopt hij op een ME’er af, die – uitgerust met helm, schild en wapenstok – geen schijn van kans heeft als de reus naar hem uithaalt, aangemoedigd door omstanders. Nadat de agent een paar rake klappen heeft geïncasseerd, trekt hij zich terug. Op ­andere beelden is te zien hoe dezelfde lange vechtersbaas een politie­agent trapt die op de grond ligt.

Christophe Dettinger bij de gele-hesjesdemonstratie.

Al snel bleek het om Dettinger te gaan. Frankrijk is tot op het bot verdeeld over de actie van de oud-bokser. Een deel van de Fransen ziet in hem de personificatie van de zinloze geweldsuitbarstingen waar de betogingen van de gele hesjes keer op keer op uitdraaien. ‘Voor een bokser heeft u weinig respect voor de regels. We zullen u de regels van het strafrecht leren kennen’, schreef de Franse politie op Twitter. Minister van Binnenlandse Zaken Christophe Castaner noemde Dettingers optreden ‘laf en ontoelaatbaar’.

Voor een ander gedeelte van de Franse bevolking symboliseert Dettinger juist de strijd tegen het buitensporige geweld van de ­oproerpolitie, met hun traangasgranaten en rubberen kogels. Zo bezien was de actie van de ongewapende oud-bokser een daad van verzet. Hoewel zijn gestalte eerder doet denken aan de bijbelse reus Goliath, is Dettinger in de ogen van de gele hesjes juist de David, de underdog die de Franse oproerpolitie met slechts zijn vuisten een koekje van eigen deeg wist te geven. Op de Facebookpagina’s van de protestbeweging regent het ­superlatieven. De oud-bokskampioen is ‘een nationale held’ en ‘de Robin Hood van de gele hesjes’.

Maandag meldde Dettinger zich bij de politie. Sindsdien zit hij vast; een rechter bepaalt deze week of zijn detentie wordt verlengd. Voordat hij zichzelf aangaf, plaatste Dettinger een video op Facebook. ‘Ik heb verkeerd gereageerd’, gaf hij toe. Maar hij vond ook dat hij zich had ‘verdedigd’. ‘Ik heb de ­politie mensen pijn zien doen’, zei de oud-bokser, die zichzelf – weliswaar opnieuw in het zwart gekleed – ‘een geel hesje’ noemde.

De gele hesjes vrezen dat de Franse justitie een signaal wil afgeven en Dettinger als afschrikwekkend voorbeeld zwaar zal straffen. Een inzamelingsactie die werd ­gestart om Dettinger financieel bij te staan, bracht binnen 24 uur zo’n 120 duizend euro op.

‘Beschamend’ en ‘schokkend’, vonden meerdere Franse bewindslieden. ‘Kennelijk loont het om een politieagent te slaan’, zei staatssecretaris van Digitalisering Mounir Mahjoubi. Crowdfundingswebsite Leetchi, het platform waar de collecte plaatsvond, besloot de inzameling stop te zetten, waarop de gele hesjes op hun beurt opriepen Leetchi voortaan te boycotten.

Rest de vraag wat er met het ­opgehaalde bedrag gaat gebeuren. Het is in de Franse wet verboden om boetes met ingezameld geld te betalen. Wel zouden de proces­kosten ermee gedekt kunnen worden. Of het zover komt, is nog ­onduidelijk. De bank Crédit ­Mutuel, eigenaar van Leetchi, gaat intern onderzoeken of de inzamelingsactie rechtmatig is en overeenkomt met ‘de waarden en ­reglementen’ van de bank.

Daan Kool is correspondent in Parijs.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden