CommentaarHet politieke midden

In dit gure opinieklimaat rilt en huivert het politieke midden

De toon van het debat over Baudet wordt door de extremen aan beide kanten bepaald.

Thierry Baudet spreekt zijn partij toe na de grote winst tijdens de Provinciale Statenverkiezingen.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

De zege van Forum voor Democratie bij de Statenverkiezingen van vorige week heeft aanleiding gegeven tot een ‘debat’ dat – ten onrechte – de indruk wekt dat er in Nederland geen politiek midden meer is. Het begon met de curieuze overwinningsspeech van Thierry Baudet, die niet alleen het eerherstel van het referendum in het vooruitzicht stelde, maar die met het begrip ‘boreaal’ ook heimwee naar een etnisch homogeen Noord-Europa tot uitdrukking bracht.

Zo riep Baudet het verwijt over zichzelf af dat hij op zijn minst met het fascisme flirtte. Activisten aan de uiterste linkerzijde, de antifascisten van de daad, voelden zich gerechtigd om Baudet vervolgens doodsbedreigingen toe te voegen. Geestverwanten van Baudet op hun beurt, verweten ‘de gevestigde orde’ dit soort uitingen vergaand te hebben getolereerd. In dit gure opinieklimaat rilt en huivert het politieke midden.

Het verontrustende van de huidige gang van zaken is dat de uitersten elkaar in hun eigen gelijk gevangenhouden. Daarbij wreekt zich dat ‘fascisme’ decennialang straffeloos is gebruikt als synoniem van ongeveer alles wat zich rechts van het midden afspeelde. Zodoende hebben zelfverklaarde antifascisten, bijna ongeacht hun gedrag, het historisch gelijk voor zich kunnen opeisen. Zeker: in de woorden van Baudet klinkt iets van alt-right door. Hij is een nostalgisch nationalist en hij staat een streng migratiebeleid voor. Maar hij bepleit geen geweld en hij respecteert de democratie. Alleen al om die reden is het niet juist om hem als fascist in te schalen. En het is ook nog eens contraproductief: hij wordt er alleen maar sterker door.

De vermaledijde ‘gevestigde partijen’ hebben terecht de rechten van democratisch gekozen volksvertegenwoordigers verdedigd, dus ook die van FvD. Want wat je ook van Baudet mag denken of vrezen: zolang hij zich programmatisch en strategisch binnen de democratische orde beweegt, verdient hij het voordeel van de twijfel. Thierry Baudet begrijpt niet waarom hij mensen angst inboezemt. Het zou mooi zijn als hij daarbij straks kan verwijzen naar constructieve daden van FvD binnen gemeenteraden, provinciale staten en beide Kamers in Den Haag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden