Column Lisa Bouyeure

In de Trump-saga wordt steeds opnieuw getoond dat het nog net iets schunniger kan

Het begon allemaal vrij onschuldig. Op een receptie in Buckingham Palace hadden ze met een biertje in de hand met elkaar staan praten: Justin Trudeau, Emmanuel Macron, Boris Johnson, Mark Rutte en de Britse prinses Anne. Voor buitenstaanders blijft het meestal gissen of er op zo’n gelegenheid geopolitieke spanningen worden besproken of recepten voor mangochutney uitgewisseld, maar ineens werden Trudeaus ogen groot. Zijn wenkbrauwen schoten een paar centimeter omhoog en op zijn gezicht verscheen een blik die je als vrolijk verbijsterd zou kunnen typeren. ‘Oh yeah yeah yeah’, riep hij uit, alsof hij al een tijdje op een geschikte aanleiding zat te hopen. Want wat hij nu toch voor eigenaardigs had meegemaakt.

Eerder die dag zou hij een afspraak hebben met Donald Trump, maar die besloot vlak daarvoor een  persconferentie in te lassen waardoor Trudeau veertig minuten had moeten wachten. En dan kondigde Trump daar ook nog aan, blijkbaar zonder het eerst met zijn medewerkers kort te sluiten, dat de volgende G7-top op de militaire basis Camp David plaats zal vinden. ‘Je kon de monden van zijn team open zien vallen,’ aldus een lacherige Trudeau tegen zijn toehoorders.

Wat hij niet wist, was dat een camera flarden van zijn borrelpraat opving en een filmpje ervan viral zou gaan op Twitter. En daar móést het fervent gebruiker @realdonaldtrump natuurlijk wel onder ogen komen, die weliswaar niet bij naam werd genoemd maar overduidelijk het onderwerp van het besmuikte onderonsje was. Het is moeilijk te zeggen of het ermee te maken had, maar Trump blies zijn persconferentie aan het einde van de Navo-top af en keerde eerder dan gepland terug naar Washington. Trudeau noemde hij desgevraagd ‘two-faced’: iemand met twee gezichten.

Nog geen dag later had Joe Biden de beelden om laten smeden tot een nieuw campagnefilmpje. ‘De wereld lacht president Trump uit’, schreef hij in een begeleidende tweet, ‘omdat ze zien wat hij echt is: gevaarlijk incompetent en onbekwaam als wereldleider.’ Rutte en Johnson grinnikten weliswaar niet mee om Trudeaus roddel, maar lijken het door handig knip-en-plakwerk uit te gieren.

De Canadese premier Justin Trudeau (links) deelt een anekdote over Trump met Boris Johnson, Emmanuel Macron, prinses Anne en Mark Rutte, op Buckingham Palace. Beeld AP

Veelzeggender waren de reacties van Trumps bewonderaars, die naar aanleiding van het roddelfilmpje verzeild raakten in een verhandeling over mannelijkheid. De afwezige president was een baas, zo las ik op Twitter, een echte man en een leider die ballen toonde, in tegenstelling tot Trudeau en zijn gezelschap. Dat waren jongetjes op schoolreisje die niet lachten maar gniffelden, kleine relnichten, roddeltantes, achterbakse tienermeisjes en laffe kasthomo’s.

Piers Morgan, de Britse blauwdruk van de boze witte man, vergeleek het groepje in zijn column voor MailOnline met de middelbareschoolfilm Mean Girls, waarin tienerprinsessen elkaar zoet lachend met een nieuw rokje complimenteren om het ding vervolgens achter de rug van de draagster af te fikken. Trump was, in Morgans woorden, de ‘Caesar van de moderne tijd’, en stond dus in groot contrast met de ‘zelfgenoegzame en hatelijke gemene meisjes’ die om hem ‘giechelden’. 

Het is misschien overbodig om te vermelden dat vrouwelijkheid en homoseksualiteit in deze contreien als weinig nastrevenswaardig te boek staan. Een echte man roddelt niet maar gooit zijn frustraties ongefilterd op Twitter, het liefst met een allitererende schimpnaam erbij. Hij kwam, klikte op ‘verzenden’ en overwon. 

Met een beetje verbeeldingskracht zou je in dit alles een troostrijke ontwikkeling kunnen zien voor de liefhebbers van reality-tv. The Villa en Temptation Island mogen dan van de buis zijn gehaald, maar we kunnen 24 uur per dag in real time naar de Trump-saga kijken, waarin steeds opnieuw wordt getoond dat het nog net iets schunniger kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden