Commentaar Minister Wiebes

In de klimaatonderhandelingen dient Wiebes’ vuurproef zich aan

De klimaatonderhandelingen worden nu serieus. Van minister Wiebes wordt dit najaar veel gevraagd.

Minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat. Beeld ANP

In de communicatie over het klimaatbeleid is Rutte III naarstig op zoek naar de middenweg. De regeringscoalitie is vastbesloten de eigen klimaatdoelstellingen te halen, maar toont zich zeer bewust van de electorale risico’s. De energietransitie mag niet uitlopen op angst onder huizenbezitters en autorijders. In de woorden van klimaatminister Eric Wiebes: ‘Een volksopstand is hier niet aan de orde.’

Die voorzichtigheid lokt vanzelfsprekend kritiek uit in het deel van de Tweede Kamer dat rapper vooruit wil. Toch valt er veel voor te zeggen. De wil tot verandering wint terrein onder de Nederlandse bevolking, maar de bereidheid om er voor in de portemonnee te grijpen is beperkt. Het draagvlak is broos en kan zomaar weer afbrokkelen door al te robuuste ingrepen van bovenaf. Als dat gebeurt is het kabinet weer een stuk verder van huis.

Te lang dreigde die politieke voorzichtigheid tot stilstand te leiden, maar daar lijkt toch schoorvoetend verandering in te komen. Het kabinet wil in elk geval uitstralen dat het nu het heft in handen neemt. Het schuift zelf aan bij de klimaattafels om voor het einde van het jaar een concreet pakket maatregelen uit te werken. En het geeft voor het eerst richting aan. Elektriciteit wordt goedkoper, gas duurder. Het nationale wagenpark moet binnen een decennium grotendeels over op elektriciteit. De uitstoot van CO2 door de industrie zal worden belast, er komen nog meer windmolens op zee. En bij alles dat particulieren (oftewel: kiezers) geld dreigt te gaan kosten, keert steeds het motto terug: ‘De extra kosten moeten behapbaar zijn voor alle huishoudens. De koopkracht moet op orde blijven.’

Dat is een prima uitgangspunt, dat ook in de Kamer breed wordt gedeeld, zolang het kabinet geen valse verwachtingen wekt. Want zonder kosten zal het toch ook niet gaan. En met name de industrie, die de rekening vooralsnog liefst bij de overheid legt, moet er nu van doordrongen worden dat ook forse, niet-vrijblijvende eigen investeringen worden gevraagd. Hoe concreter het beleid in de komende weken wordt, hoe harder de strijd om het geld zal worden gestreden. Wiebes’ vuurproef dient zich aan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.