Meelezers

‘In de Burkina Faso’s van deze wereld hebben ze echt geen Papendal’

In de rubriek Meelezers reageert de redactie op wat er leeft onder lezers. Deze week: de score van TeamNL in het medailleklassement van Tokio.

Sifan Hassan wordt verwelkomd door fans in Den Haag. Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant
Sifan Hassan wordt verwelkomd door fans in Den Haag.Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant

De recordoogst aan medailles (36) op de Olympische Spelen is ook bij de lezers van de Volkskrant niet onopgemerkt gebleven: Nederland is het best presterende land van de Europese Unie, met een zevende plaats in het zogeheten medailleklassement. De sportredactie duidde het succes: een focus op de meest kansrijke sporten en de beste atleten samenbrengen met de beste staf op topsportcentrum Papendal.

Maar, zo schrijven enkele lezers, het medailleklassement ziet er in werkelijkheid nóg gunstiger uit. Immers, de opbrengst aan goud, zilver en brons zou eigenlijk moeten worden afgewogen tegen het aantal inwoners, stelt Anton Wegman uit Bergen. ‘Een eenvoudig onderzoekje en wat rekenwerk onder de top-25 van de gebruikelijke medaillespiegel levert een interessante herschikking op naar inwoneraantal. Ik geef ter overdenking de top-5: Nieuw-Zeeland, Jamaica, Hongarije, Nederland, Denemarken.’

Wie niet alleen de top-25 maar álle deelnemende landen vergelijkt, ziet een nog verrassender winnaar, schrijft Rob Dijksman uit Hulsberg. Hij is een stapje verder gegaan met de calculator en komt uit bij San Marino als de grote winnaar van Tokio, met één zilveren en twee bronzen plakken op een bevolking van 33.860 inwoners. Ook Bermuda en de Bahama’s doen het omgerekend beduidend beter dan TeamNL (plaats 11), terwijl de Chinezen en Amerikanen naar de staart van de lijst duikelen.

Maar, zo relativeert Dijksman, zelfs zijn nauwkeurige rekenwerk geeft een vertekend beeld. ‘Want in de Burkina Faso’s van deze wereld hebben ze echt geen Papendal.’ Een kwestie van geld, inderdaad. Nederland kan het zich zelfs permitteren om ruim 10 miljoen euro per gewonnen medaille te investeren, zo rekende de sportredactie voor.

Een enkeling, zoals Corine Stokhof uit Wenum-Wiesel, maakt bezwaar tegen al dat gecijfer. Gaat het ook niet om andere zaken, zoals het plezier van de televisiekijkers? ‘En misschien nog belangrijker: hoeveel effect hebben de prestaties op de animo onder kinderen om te gaan sporten?’ Neem alleen al hoe mooi marathonloper Abdi Nageeye zijn Belgische collega aanspoorde, of hoe twee hoogspringers uit Italië en Qatar het goud deelden. ‘Hoeveel halen kinderen hier niet uit om hetzelfde na te streven, of om bepaalde politici te laten zien hoe je ook met elkaar kunt omgaan?’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden