Advertentie van Triodos Bank

Wat is dit?

'Advertentie van ...' is content gemaakt in opdracht van en betaald door een adverteerder, geproduceerd door de commerciële afdeling van DPG Media. De journalisten van de Volkskrant zijn hier niet bij betrokken.

Impactbeleggen: groen, groener, groenst

Hoe kun je de wereld een positieve draai geven? Door jouw geld op de juiste manier te beleggen. Dan laat je het geld niet alleen voor jou persoonlijk ‘werken’, maar ook voor een betere, eerlijkere en schonere maatschappij. Impactbeleggen noemt Triodos Bank dat: de overtreffende trap van duurzaam beleggen.

Bio-boer Joost van Dam Beeld Triodos Bank
Bio-boer Joost van DamBeeld Triodos Bank

De duurzaamheidsgedachte lijkt in alle facetten van onze maatschappij wortel te hebben geschoten. Toch kan het lastig zijn om tussen alle groene initiatieven het bos nog te zien. Op beleggingsgebied bijvoorbeeld. Daar hebben tegenwoordig steeds meer aanbieders duurzame fondsen om in te stappen. Een mooie ontwikkeling, uiteraard, maar zou het niet nog eerlijker, effectiever en transparanter kunnen? Zeker wel! De ‘groenste’ vorm van duurzaam beleggen heet impactbeleggen. Daarin ligt de focus niet uitsluitend op hoe goed een bedrijf presteert ten opzichte van andere bedrijven in hun sector op het gebied van mens, milieu en maatschappij, maar ook op wat het concreet als product of dienst oplevert en of het daarmee een negatieve of positieve invloed heeft op de wereld om ons heen. Een fabrikant van fossiele brandstof auto’s kan namelijk qua bedrijfsvoering de zaakjes best op orde hebben, maar voor het totaalplaatje zouden we liever toch een elektrische auto van de band zien rollen.

Positieve bijdrage

Steeds meer mensen willen met hun beleggingen een werkelijke bijdrage leveren aan een betere wereld. Dat kan door in impactfondsen te investeren. Bij Triodos draait het uitsluitend om impactbeleggen. Hans Stegeman van Triodos Investment Management: “De vraag of een bedrijf aantoonbaar en meetbaar bijdraagt aan de transitie naar een duurzame economie, is voor ons leidend geworden bij het selecteren van beursgenoteerde bedrijven. Om de positieve bijdrage van een bedrijf vast te stellen, moet je er goed naar kijken. We voeren met de bedrijven waarin we beleggen dan ook vaak diepgaande gesprekken. Dat deden we in het verleden ook al wel, alleen doen we het nu een stuk grondiger. We willen dat een bedrijf concreet laat zien wat de positieve bijdrage is aan een duurzame toekomst.”

Hans Stegeman, Triodos Investment Management Beeld Triodos Bank
Hans Stegeman, Triodos Investment ManagementBeeld Triodos Bank

Lichtend voorbeeld

Een voorbeeld van zo’n bedrijf is Signify, het vroegere Philips Lighting. Sinds kort belegt Triodos in deze pionier van de energiezuinige ledtechnologie. Waarom? Stegeman: “Het bedrijf loopt ook voorop qua innovatieve manieren van dienstverlening, zoals ‘light as a service’. Daarbij leaset het de lampen aan gebruikers, maar blijft er zelf eigenaar van. Daardoor heeft Signify zelf een direct eigenbelang bij het zo duurzaam en recyclebaar mogelijk maken van de lampen. Immers: na afloop van de leaseperiode krijgt het de lampen weer terug. Zo’n serviceconcept vinden wij zeer interessant. Het geeft concreet vorm aan de opbouw van een circulaire economie.”

Wederzijds vertrouwen

Ook op kleinere schaal, en dichter bij huis, kan goed geboerd worden met impactbeleggingen. Letterlijk zelfs, in het geval van Joost en Sandra van Dam. Zij boeren al twaalf jaar biologisch in Hattem. In 2015 stortte de mestkelder in en moest er op stel en sprong een nieuwe stal komen. Rondvraag bij collega-bioboeren bracht Joost op het spoor van Triodos. “Dan moet je de boeken op tafel leggen en je bedrijfsprestaties tonen, maar de mensen van de bank kwamen ook bij ons op de boerderij om poolshoogte te nemen, en voor een gesprek. Het is wederzijds een kwestie van vertrouwen, natuurlijk.” Als dat vertrouwen er is, kan het snel gaan. En zo maakte die oude ligboxenstal plaats voor een gloednieuwe potstal - waarin de koeien op stro lopen en meer sociale ruimte wordt gegund - met twee melkrobots. Joost: “De reden om voor een potstal te kiezen is dat die voor een betere mestkwaliteit zorgt, waarmee je het bodemleven voedt. Dat is dé belangrijkste factor in de landbouw om duurzaam voedsel te produceren.”

Bio-boeren Joost en Sandra van Dam Beeld Triodos Bank
Bio-boeren Joost en Sandra van DamBeeld Triodos Bank

Biologisch groeiproces

Zo werd een lelijke tegenslag omgetoverd tot een duurzame buitenkans, die ook diervriendelijker is, want de koeien mogen nu hun hoorns houden. “Eigenlijk zijn we nóg biologischer geworden. Biologisch boeren is een groeiproces. Volgend jaar maken we de stap naar biologisch-dynamisch, de aanvraag is al de deur uit. Verder oriënteren we ons nu op de mogelijkheid om helemaal zelfvoorzienend te worden qua stroom. Het liefst zouden we een kleine windmolen op het erf plaatsen, maar daarvoor ligt de boerderij te beschut. Maar op het dak van onze nieuwe stal past wél een zonnepaneel of tweehonderd. En ik denk ook aan een hooidrooginstallatie. Daarvan zijn er nog maar een paar in Nederland, maar dat is een geweldige manier om het gras te drogen en er krachtvoer uit te produceren. Dat soort plannen zouden zo maar weer eens aanleiding kunnen zijn voor een nieuw gesprek met de bank.” En niet alle biologische plannen vergen een enorme investering. Soms helpt de natuur gratis een handje mee. “Deze zomer zag ik in de boomlaan opeens een tros bijen hangen. Die zijn gewoon komen aanvliegen. Ze zitten nu in een kast met raten. Ooit is het misschien de bedoeling om honing met ze te produceren, maar voor nu mogen ze gewoon lekker hun eigen gang gaan. De ‘winst’ zit ‘m er vooralsnog in dat het goed is voor de bevruchting van de gewassen, en voor de biodiversiteit.”

Bio-boer Joost van Dam Beeld Triodos Bank
Bio-boer Joost van DamBeeld Triodos Bank

Bij Triodos Bank gaan financieel en maatschappelijk rendement gelijk op. De duurzame bank belegt alleen in bedrijven die een positieve bijdrage leveren aan de samenleving. Zo kun je bij Triodos Bank beleggen in impactfondsen, bestaande uit een mix van organisaties die duurzame oplossingen bieden.

Meer weten over beleggen met impact bij Triodos Bank?

De journalisten van de Volkskrant zijn niet betrokken bij en niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden