IMF: toch een Europeaan

Eigenlijk zijn de opkomende economieën aan de beurt voor de topbaan bij het IMF. Maar de eurocrisis is te groot.

Moet de opvolger van Dominique Strauss-Kahn een Europeaan zijn of niet? Zonder de eurocrisis zou die vraag eenvoudig zijn te beantwoorden. De topman van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) behoort dan uit een niet-Europees land te komen. Want dat zou recht doen aan de nieuwe verhoudingen in de wereldeconomie.

Sinds de Tweede Wereldoorlog hebben louter Europeanen, en dan vooral Fransen, het IMF geleid. Al bij de benoeming van Strauss-Kahn in 2007 leefde sterk het gevoel dat hij de laatste Europeaan zou moeten zijn, gezien het afnemende belang van het oude continent.

De kredietcrisis die daarna uitbrak, leverde nog extra munitie voor dat standpunt: terwijl westerse landen in een recessie belandden, groeiden landen als China, India en Brazilië hard door. Dat is nog altijd het beeld. Opnieuw een Europeaan benoemen dreigt van het IMF met zijn 187 landen een anachronistisch instituut te maken.

Maar de eurocrisis doet het beeld kantelen. Onder invloed daarvan zijn de kostbaarste programma’s van het IMF gericht op Europa. Met landen als Griekenland, Portugal en Ierland is in het afgelopen jaar een buitengewoon complex onderhandelingsproces gevoerd - een spel waarin de politieke en vakmatige kracht van Strauss-Kahn een belangrijke factor vormde. Met regeringsleiders als Merkel en Sarkozy kon hij op voet van gelijkheid spreken en bovenal kende hij de subtiliteiten van de Europese politiek. Die kennis is zeer gewenst nu de eurocrisis in omvang eerder toe- dan afneemt.

De verklaringen van Europese politici waarom een Europese baas nodig is, zijn niet vrij van opportunisme. Opkomende economieën krijgen hun IMF-directeur, maar nu even niet, stelde de Duitse bondskanselier Merkel unverfroren. Fraai is het niet. Maar nu de eurocrisis zo heftig is, moet dat standpunt door de Nederlandse regering toch worden gesteund.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden