Imams zijn belangrijk in strijd tegen radicalisme

Imams moeten radicale groeperingen confronteren met hun verkeerde interpretatie van de islam.

Mehmet Evsen is Rotterdammer en bestuurskundige
Moslims tijdens het vrijdaggebed in de Marokkaanse moskee en Islamitisch Centrum, Imam Malik in Leiden. Het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) roept moskeebesturen op om tijdens het gebed stil te staan bij de aanslag in Parijs op de redactie van het weekblad Charlie Hebdo. Beeld anp
Moslims tijdens het vrijdaggebed in de Marokkaanse moskee en Islamitisch Centrum, Imam Malik in Leiden. Het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) roept moskeebesturen op om tijdens het gebed stil te staan bij de aanslag in Parijs op de redactie van het weekblad Charlie Hebdo.Beeld anp

Jaren geleden kwam ik een jongen tegen van mijn buurt. Het was al een tijdje dat ik hem niet meer had gesproken. We kennen elkaar van de moskee, waar we af en toe samen gingen bidden. Hij vroeg mij waar ik mee bezig was.

Toevallig organiseerde ik in die periode een cursus voor jongeren over religies en levensbeschouwingen. We legden bezoeken af aan de kerk, synagoge en de boeddhistische tempel in Rotterdam.

Hij vertelde mij dat ik niet goed bezig was en riep dat we als moslims niet naar zulke plekken mogen gaan. Verder plakte hij aan zijn verhaal nog een aantal radicale ideeën. Ik was verbaasd, want zo hadden we het niet geleerd.

Later heb ik het nagevraagd bij een paar vrienden en hij bleek zich een tijdje aangesloten te hebben bij een beweging met extremistische ideeën. Op dat ene moment kon ik hem natuurlijk niet overtuigen, want hij was zo zeker van zijn eigen gelijk.

Ik heb nog een paar jongeren uit dezelfde hoek leren kennen toen ik op de hogeschool zat. Ze zijn ideologisch heel erg sterk en proberen je te overtuigen van hun verhaal.

Niet alle jongeren die zulke ideologieën aanhangen gaan aanslagen plegen, maar het is sowieso niet goed om Nederlandse jongeren te hebben met radicale ideeën, die zich afkeren van de samenleving. Het gaat hier dus om meer dan een veiligheidskwestie. De vraag is hoe we alle jongeren kunnen afhouden van radicale ideeën.

Natuurlijk kan de moslimgemeenschap iets betekenen in het bestrijden van deze ideologie, die niet overeenkomt met de islam. Het is niet de gematigde islam versus de radicale islam, maar de echte islam versus degenen die de islam heel verkeerd hebben begrepen.

Als ik denk aan onze profeet Mohammed, denk ik aan liefde, respect, barmhartigheid, terwijl deze kleine groep aan hele andere dingen denkt. De moslimgemeenschap kan meer verantwoordelijkheid nemen om dit soort ideologieën te bestrijden.

Concreet betekent dit dat de imams van de moskeeën en lokale religieuze leiders deze radicale groeperingen kunnen opzoeken en hen confronteren met hun verkeerde interpretatie van de islam. De Rotterdamse burgemeester Aboutaleb heeft dus wel gelijk als hij zegt dat moslims het medicijn in handen hebben om de rust en de stabiliteit te bevorderen.

Maar het is makkelijker gezegd dan gedaan. Vaak gaat het om gesloten gemeenschappen, die zelfs niet eens in de moskeeën te zien zijn. En ook al bereik je ze, ze zijn heel moeilijk te overtuigen. Dit vraagt dus om een gedegen aanpak, in plaats van populistische uitspraken en maatregelen uit angst.

Daarom vind ik de imams en lokale religieuze leiders , waarmee de politiek bijna nooit mee spreekt, belangrijk in deze aanpak.

Dat de moslimgemeenschap haar verantwoordelijkheid hierin kan nemen, betekent niet dat je moslims mag aanspreken op de aanslagen van terroristen. Het woord 'afstand nemen' is ook zo verkeerd. Het gaat hier om het afkeuren van geweld, dat we met zijn allen doen. Ik laat ook vaak van mezelf horen op sociale media, maar niet om afstand te nemen.

Waarom zou ik afstand nemen? Ik heb nooit geweld verheerlijkt. Ik keur het geweld af van laffe terroristen, die durven te beweren dat ze de profeet hebben gewroken.

Ik keur het geweld niet af, omdat men het van mij verwacht, maar omdat ik zelf mijn verantwoordelijkheid neem om te zeggen: dat is niet mijn religie. Dat zijn niet mijn moslimbroeders.

null Beeld x
Beeld x

Het is zeer belangrijk in wat voor klimaat je opgroeit. Ik ben opgegroeid in koranscholen en moskeeën, maar heb ook meerdere malen bezoeken aan kerken, synagogen en heilige tempels afgelegd. Dat bevordert in positieve manier hoe je omgaat met andersdenkenden.

Daarom moeten we naast het bestrijden van de radicale ideologieën, ook aandacht besteden aan onderwijs en opvoeding. Daarom zijn de religieuze bewegingen en moskeeën , die van grote invloed zijn op de opvoeding van moslimjongeren, zo belangrijk voor ons land.

Mehmet Evsen is Rotterdammer en bestuurskundige.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden