LAAT HET STOPPENKatinka Polderman

Ik wil niet een heleboel kleine gerechtjes to share. Ik wil één groot bord met wat ik heb gekozen

null Beeld

Niet alle moderne verschijnselen hoeven we goed te keuren. Er zijn zaken waar we ons tegen kunnen, nee móéten verzetten. Deze week keert Katinka Polderman zich tegen restaurantconcepten.

In het oude normaal at ik nogal vaak buiten de deur. Ook artiesten moeten gevoederd worden, en zo weet ik van Almelo tot Zierikzee de fijnste restaurants te vinden. In sommige plaatsen hebben mijn technici en ik nog geen favoriet restaurant gevonden. Daar stappen we op goed geluk binnen bij een etablissement dat aan twee voorwaarden moet voldoen: het mag geen naam hebben vol lukrake ‘lekker aparte’ letters (Happyzz en KooQ! vallen dus af) en ook veroudhollandisering van restaurantnamen door ae’s en sch’s (’t Raedhuysch, In den Olde Taeringsooij) is uit den boze. Als het gebrek aan creativiteit en smaak zich al zo duidelijk manifesteert in de naam van het restaurant wil ik dat van de keuken al niet eens meer riskeren.

Meestal krijgen we een acceptabel bord eten voorgezet, vaker nog beter dan dat. Maar soms gaat het als volgt: we gaan zitten, hongerig en van zins rustig doch niet avondvullend te dineren, de ober komt naar ons tafeltje, ik vermoed nog dat hij gaat vragen wat we willen drinken, maar nee. We hadden het al kunnen zien aan de theedoeken die bij wijze van servet op ons tafeltje liggen, en wanneer obermans vlotjes naast ons neerhurkt weten we eigenlijk al wat hij gaat vragen. U kent de situatie vast, velen hebben zich er al over opgewonden, en inderdaad daar is-ie weer, de oberklassieker: ‘Bent u bekend met ons concept?’

Nou zijn er een hoop situaties waarin ik had gewild dat men vooraf even had geïnformeerd of ik bekend was met het concept. Dan hadden ze dat concept kunnen toelichten en had ik waarschijnlijk afgezien van de hele onderneming. Toen ik aan de kassa stond met een printer in het goedkopere segment: ‘Bent u bekend met het concept? Nee? Nou, deze printer werkt op zich redelijk, maar als er écht een deadline is weigert hij dienst. Altijd, dat hebben we zo in de chip geprogrammeerd. En de cartridges zijn buitengewoon duur en eigenlijk nergens te koop.’

Van meerdere onenightstands was het fijn geweest als ze me eerst bekend hadden gemaakt met hun concept: ‘Ik ga nu drie minuten met een verwrongen bakkes op je liggen hobbelen, dan breng ik een soort gemekker uit, daarna ga ik naar de badkamer om mijn lul te wassen en als ik weer naast je lig val ik in slaap. En jij uiteindelijk ook.’

Bij aanvang van het leven an sich was het sowieso wel aardig geweest als iemand me het concept even had uitgelegd.

‘Bent u bekend met het concept?’ Het concept is nooit: u krijgt een bord met eten, een bak friet om te delen en een bak sla voor de gemoedsrust, daarna een vriendelijke rekening, een apart verpakt Wilhelmina-pepermuntje en het bonnetje voor de btw.

Het concept is meestal: ‘Het is de bedoeling dat je twee tot zeven gerechtjes kiest per gang, en die gerechtjes kun je lekker gezellig delen, dat heet hier shared dining. Kies er een tot drie uit elke kolom, dan zit je altijd goed. De gerechtjes hebben de grootte van veel meer of veel minder dan een voorgerecht, dat ligt er maar net aan.’ In het ergste geval moet je de gerechtjes zelf aankruisen op een soort Yahtzee-scoreblok. Terwijl: ik ben een artiest, geen administratief medewerker. En ik wil ook niet een heleboel kleine gerechtjes to share. Ik wil één groot bord met wat ik heb gekozen, helemaal voor mezelf alleen, zonder bezorgd te hoeven zijn dat mijn tafelgenoot alle spinaziefetaflapjes/nacho’s met kaassaus/friet opeet en ik blijf zitten met de lauwe mangosalade.

Stop ermee. Geef me gewoon een bord eten. Dat is niet voor niets een concept dat al honderden jaren prima werkt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden