ColumnJasper van Kuijk

Ik wil graag een ándere kleur bankpas

null Beeld

Denkfouten in het hedendaags ontwerp gefileerd door innovatie-expert (en caberetier) Jasper van Kuijk. Deze week: identieke bankpassen.

Als je mij bij een kassa ziet staan, zou je denken dat ik slechtziend ben. Ik moet namelijk altijd goed kijken of ik de pas van mijn privé- of van mijn zakelijke rekening te pakken heb. Beide zijn van dezelfde bank, staan op mijn eigen naam, en het rekeningnummer eindigt in beide gevallen op dezelfde drie cijfers. Dus hou ik de passen uit elkaar aan de hand van de geldigheidsdatum. Enige valkuil is dat ik niet altijd meer helder heb welke ik ook alweer als eerste kreeg. Ik heb ook al eens geprobeerd om met marker de P van privé en de Z van zakelijk erop te zetten, maar die vervaagden na verloop van tijd.

Maar eigenlijk is het grootste probleem niet eens dat de gegevens op mijn bankpassen vrijwel identiek zijn. Want in eerste instantie herken je daar je bankpas niet aan. Of je nou zo’n modern aluminium hoesje gebruikt of een klassieke lederen portemonnee, je ziet altijd maar een randje van de pas, dus je herkent ze niet aan de gegevens, maar aan de opdruk. Daarom heb ik moeite om de pas van mijn privé- en zakelijke rekening uit elkaar te houden, want die zijn van dezelfde bank. De pas van onze gezamenlijke rekening – die van een andere bank is – kan ik altijd prima vinden. Wat dan weer leidt tot (terechte) vragen van mijn vrouw.

null Beeld Volkskrant infographics / Jasper van Kuijk
Beeld Volkskrant infographics / Jasper van Kuijk

Sommige mazzelaars hebben twee passen die qua geldigheidsdatum ver uit elkaar liggen, en dan stapt de bank over op een nieuw pasontwerp. Hoera, onderscheid! En ING laat klanten zelf een afbeelding voor op hun pas kiezen, dat helpt ook. Kost je dan wel weer 9,75 euro extra. Heb je als bonus wel een foto op je pas van je kind of – en deze mensen bestaan echt, ik ken ze helaas persoonlijk – van je nieuwe auto, met spoiler.

Maar eigenlijk zouden banken gewoon moeten zorgen dat alle passen nog ín de portemonnee te onderscheiden zijn. Bijvoorbeeld door verschillende varianten van een pasontwerp te hebben en een klant nooit twee keer hetzelfde ontwerp toe te sturen. Dan hoeft het verschil in ontwerp niet eens radicaal te zijn. Je kunt je passen al prima uit elkaar houden als er een vlakje met een andere kleur en/of patroon zit op twee tegenoverliggende hoeken. Of je zou op een stukje van de pas beschrijfbaar materiaal kunnen aanbrengen, zodat je er zelf een markering op kan zetten. Beide oplossingen kosten een beetje extra, maar leveren een hoop gemak op voor iedereen die, om welke reden dan ook, twee passen van dezelfde bank heeft.

En je wil als bank natuurlijk niet dat al die mensen, om een onderscheidende pas te bemachtigen, een rekening gaan openen bij een ándere bank (hint hint), toch, banken?

Jasper op Twitter: @Jaspervankuijk

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden