ColumnBert Wagendorp

Ik wil graag doorwerken tot mijn honderdste

Het kabinet wil de AOW-leeftijd minder snel verhogen dan was gepland. Pas in 2025 moeten we doorwerken tot ons 67ste. Minister van Sociale Zaken Wouter Koolmees (nog 26 jaar te gaan, Wouter) hoopt dat met dat voorstel de vakbonden en de werkgevers snel akkoord zullen gaan met zijn pensioenhervorming, in elk geval voor eind oktober.

Het Nederlandse pensioenstelsel is een sieraad in de wereld, maar ook tamelijk ingewikkeld. Vermoedelijk kent alleen onze verslaggever Gijs Herderscheê de weg in het pensioendoolhof tot in zijn diepste steegjes, al schreef zelfs hij kortgeleden over de ‘traumatiserende pensioendiscussie’. Zelf weet ik weinig van mijn pensioen, wat heeft te maken met mijn neiging tot ontkenning. Met enige regelmaat ontvang ik een brief van mijn pensioenfonds, die meestal ongeopend bij het oud papier belandt. Of waarnaar ik, als ik hem toch eerst open, enkele minuten in stille verbijstering en vol onbegrip zit te staren.

Ik ken het verlangen naar de pensioengerechtigde leeftijd niet, het lijkt me het begin van een tamelijk saaie levensfase. Ik hou niet van tuinieren en ik wil ook niet met de caravan naar Spanje. Mensen die de jaren en maanden tot hun pensioen aftellen, doen altijd alsof hun leven dan pas echt kan beginnen en tot in eeuwigheid zal duren, terwijl het toch het begin van het einde is.

Elke week werk ik één dag voor mijn gepensioneerde oud-collega’s, die van dat geld genieten van een welverdiende oude dag in de tuin of in Spanje. Dat gaat veranderen, Koolmees wil de premies voortaan ten goede laten komen aan de premiebetaler zelf. Dat betekent dat ik straks wel heb betaald voor de generaties boven mij, maar niets ontvang van de jongeren, want die sparen voor zichzelf. Om die oneerlijkheid te compenseren, moeten er miljarden op tafel komen. Ook wil Koolmees flexibiliseren: de hoogte van de pensioenen afhankelijk maken van de rendementen van de fondsen. Een goed idee, als we op de huidige manier doorgaan zijn de pensioenpotten leeg wanneer mijn dochter (27) aan de beurt is en dat vind ik sneu.

Wat ik in de hele discussie over de pensioenleeftijd niet begrijp, is het paternalisme erachter. Waarom maakt de overheid, in samenwerking met de levensverwachtingsspecialisten van het CBS, uit hoelang we mogen werken? Waarom mag ik niet doorwerken zolang mijn werkgever en ik daar allebei mee instemmen? Waarom kan met een vast dienstverband niet, wat freelance wél kan?

Er zijn wel regelingen voor doorwerkende pensionado’s, maar wil je daarvan gebruik maken, dan moet je akkoord gaan met discriminerende maatregelen. Bij reorganisaties word je er als eerste uitgeschopt, bij ziekte krijg je maar een paar weken doorbetaald en je bent niet meer verzekerd tegen werkloosheid en arbeidsongeschiktheid.

Dat komt allemaal door die rigide leeftijdsgrens, een volkomen achterhaald idee. De ene 67-jarige is de andere niet, maar de overheid scheert ze wel allemaal over één kam . Kunnen we het niet zo regelen dat, wanneer ik tot mijn 75ste doorwerk, iemand anders er desgewenst op zijn 60ste tussenuit kan? Laatst had iemand uitgerekend hoeveel het voor het bruto binnenlands product zou schelen wanneer alle vrouwen fulltime gaan werken: een paar honderd miljard. Kan dat ook even worden doorgerekend voor stug doorwerkende 67-plussers?

Ik ben voor een échte flexibilisering, namelijk de individuele keuzevrijheid van werken of stoppen met werken tussen je zestigste en honderdste.

Het pensioenakkoord: een oneindige wirwar aan belangen, nu dan eindelijk overzicht?

Al tien jaar wordt er gesteggeld over een nieuw pensioenstelsel. Nu het kabinet zich bereid heeft verklaard de FNV tegemoet te komen door de AOW-leeftijd minder snel te verhogen dan gepland, zit er eindelijk wat beweging in het dossier. Maar met de wirwar van belangen aan de onderhandelingstafel lijkt dat pensioenakkoord nog ver weg. Op welke punten vinden de verschillende partijen elkaar en waarover zijn ze het nog oneens? Een overzicht. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden