ColumnHeleen Mees

Ik wil dat superspreader Trump blijft leven, zodat hij straks terecht kan staan

null Beeld

Weken voordat het coronavirus zijn eerste slachtoffer eiste in de VS, wist president Trump al dat het virus zich door de lucht verspreidde, heel besmettelijk was en dodelijker dan de ergste griep.

Zoals Trump op 7 februari tegen onderzoeksjournalist Bob Woodward zei: ‘Dit is dodelijk spul.’

In het openbaar bleef Trump het coronavirus echter bagatelliseren, zogenaamd omdat hij geen paniek wilde veroorzaken. Trump omschreef het virus tegenover Woodward als een ‘plaag’ dat ‘je uit elkaar scheurt’, maar zei dat hij zich geen zorgen maakte dat hij zelf het virus op zou kunnen lopen. Trump dacht kennelijk dat de juridische immuniteit die hij als president geniet hem ook zou beschermen tegen dodelijke virussen.

Trumps team heeft, vlak na diens aantreden, het draaiboek dat de regering-Obama had opgesteld voor hoe om te gaan met pandemieën door de papierversnipperaar gehaald. Dat weerhield Trump er niet van Barack Obama de schuld te geven van de pandemie. Volgens een studie van Cornell University is Trump de allergrootste verspreider van desinformatie over het coronavirus.

Toen in New York afgelopen voorjaar bijna 25 duizend coronadoden vielen, zei Trump dat de staten daar zelf voor verantwoordelijk waren. Hij weigerde de zwaar getroffen staat financieel te hulp te schieten omdat het een blauwe staat is – de meeste mensen stemmen Democratisch.

Trump lapte de adviezen van de Center for Disease Control (CDC) aan de laars door te weigeren een mondkapje te dragen en bespotte de Democratische presidentskandidaat Joe Biden omdat die dat wel doet. Trump ontnam de journalisten die in het Witte Huis werken het woord als ze een mondkapje droegen. Ook Trumps woordvoerder, Kayleigh McEnany, weigerde een mondkapje te dragen. Journalisten werden zo gedwongen te kiezen tussen hun werk en hun eigen gezondheid. Hoe gewetenloos is dat? Het risico op besmetting is niet denkbeeldig – McEnany en drie journalisten uit het perscorps blijken nu besmet te zijn.

Trump zag er koortsig uit tijdens het eerste presidentiële debat. Hij was te laat aangekomen om nog voor het debat een sneltest te ondergaan, zoals de afspraak was. Het ligt voor de hand dat de president op dat moment al wist of vermoedde al dat hij zelf besmet was. Volgens Hans Aarsman was Trump al besmet toen hij vorige week zaterdag Amy Coney Barrett als opvolger van Ruth Bader Ginsburg voor het Amerikaanse Hooggerechtshof voordroeg. Aarsman leidt dat af uit Trumps ontstoken rechteroog en de zweetdruppel die op zijn bovenlip parelde.

Als Aarsman gelijk heeft dan was de feestelijke bijeenkomst in de tuin van het Witte Huis niet alleen een superspreader – Trump zelf was de superspreader-in-chief. Behalve bij Trump en zijn vrouw is inmiddels bij acht gasten die de ceremonie bijwoonden het coronavirus vastgesteld, onder wie twee Republikeinse senatoren. Omdat nog een derde Republikeinse senator positief is getest en twee vrouwelijke Republikeinse senatoren al hebben gezegd niet voor de verkiezingen op 3 november over de opvolging van Ginsburg te willen stemmen, bestaat de kans dat de Republikeinen straks onvoldoende stemmen hebben om Amy Coney Barrett te benoemen.

Geen beter bewijs dat God bestaat. Trump negeerde Ruth Bader Ginsburgs laatste wens dat de nieuw geïnstalleerde president haar opvolger zou voordragen. Trump had zelfs niet het fatsoen met de voordracht van Amy Coney Barrett te wachten tot Ginsburg begraven was.

De lijfarts van Trump wil niet vertellen wanneer de president voor het laatst negatief is getest, hetgeen suggereert dat Aarsman gelijk heeft. Ook het feit dat Trump afgelopen vrijdag en zaterdag extra zuurstof kreeg toegediend ondersteunt Aarsmans diagnose. Het duurt in de regel vijf tot tien dagen vanaf het moment van besmetting voordat coronapatiënten zulke ernstige symptomen vertonen dat ze extra zuurstof nodig hebben.

Hoewel Trump wist of in ieder ­geval vermoedde dat hij besmet was, ging hij vorige week gewoon door met al zijn campagneactiviteiten – zonder mondkapje. Afgelopen donderdag hield Trump nog een fundraiser in Bedminster, New Jersey. Daar stelde Trump ruim tweehonderd mensen willens en wetens bloot aan het dodelijke virus. Ik hoop niet dat Trump doodgaat. Ik wil dat Trump blijft leven, zodat hij straks terecht kan staan.

Heleen Mees is econoom.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden