OpinieBrieven

‘Ik vrees het ergste voor mijn grote kerk in Dordt’

De ingezonden lezersbrieven van woensdag 8 augustus.

Redactie
De Grote Kerk in Dordrecht. Beeld ANP
De Grote Kerk in Dordrecht.Beeld ANP

Brief van de dag: leegloop kerken

Het artikel in de Volkskrant van René Cuperus (O&D, 6 augustus) was mij uit het hart gegrepen. Ik werk, als niet-gelovige, als vrijwilliger in de Grote Kerk in Dordrecht. Dordrecht is de stad waar al in de jaren zeventig – voor Deventer dus – het soort toestanden plaatsvonden die Cuperus beschrijft.

De Nieuwkerk, de oudste kerk van Dordrecht, is al decennia een winkel. De Waalse kerk is in bezit genomen door een bekende grootgrutter. De katholieke kerk is ook al jaren dicht.

Ik vrees soms het ergste voor de mij zo dierbare Grote Kerk. Gelukkig kan deze kerk nog bogen op een grote kerkelijke gemeente. Want van overheidssubsidie valt niet veel te verwachten.

In het dorp waar ik woon, in Kinderdijk, staat een prachtige kerk uit 1923. Een monument van De Stijl. Maar het bezoekers- en ledenaantal loopt terug. Toen ik een rondleiding kreeg omdat ik een stukje over deze kerk wilde schrijven in verband met het 100-jarig bestaan van De Stijl, werd mij verteld dat er plannen waren voor de sloop.

Wij hebben veel kritiek op die engerds van IS maar zijn soms zelf geen haar beter als het om behoud van cultureel erfgoed gaat. Het behoud van kerken heeft niets te maken met gelovig zijn of niet. Blijf er met je tengels van af en geef het een deugdelijke en respectvolle bestemming.

Linda Wiffers, Kinderdijk

Bernhard en Croiset

In het interview dat Ellen de Visser had met Rien Vermeulen (V, 6 augutus) over magnetiseur Gerard Croiset tonen beiden zich verbaasd dat Prins Bernhard zich na alle commotie over Juliana’s verbondenheid met gebedsgenezeres Greet Hofmans door Croiset liet behandelen voor zijn rugklachten.

Die verbazing berust op een misverstand: Bernhard neigde zijn leven lang tot occultisme. Hij was degene die Hofmans ten paleize introduceerde. Nadat Juliana er in 1956 toe was gedwongen haar band met Hofmans te verbreken (die ze zelfs een flinke vinger in de pap gaf bij de selectie van haar hofhouding) schakelde de prins helderziende Croiset in om aan de hand van enkele persoonlijke eigendommen de betrouwbaarheid van het huishoudelijk personeel te bepalen.

U kunt dit allemaal lezen in mijn biografie Juliana. Vorstin in een mannenwereld, Amsterdam, De Bezige Bij 2016.

Jolande Withuis, Zutphen

null Beeld Peter de Wit
Beeld Peter de Wit

Humor

Ik weet niet of je voor humor een cijfer kunt geven maar de Sigmund van 7 augustus (V) is een dikke 10.

Ton Weesepoel, Amsterdam

Commerciële pogrom

Ik ben het helemaal eens met René Cuperus wanneer hij het verjagen van de Joodse gemeenschap uit de Grote Synagoge in Deventer een commerciële pogrom noemt (O&D, 6 augustus). Zijn we de Joden dan niets verschuldigd nadat ze berooid en gedecimeerd in aantal uit de Tweede Wereldoorlog terugkwamen?

De Joodse gemeenschap in Deventer is nog maar klein en kan de huur en het onderhoud van het grote gebouw niet meer bekostigen. Na de schandalige ontvangst die de overlevende Joden bij thuiskomst ten deel viel zou je nu wat steun en medeleven verwachten. Heel jammer dat ze nu weer in de steek gelaten worden.

Marion Degeling, Ossenzijl

Vooruit verdienen

Bij veel artikelen die worden geschreven over het uitvoeren van duurzame maatregelen, wordt vaak gesproken over ‘terugverdientijd’. Zonnepanelen moeten zich terugverdienen, een warmtepomp verdient zich in zoveel jaar terug. Toen Greenpeace in de negentiger jaren begon met het Solarisproject, maakte ik voor het eerst kennis met de term terugverdienen van duurzaamheid. Dit was om je over de streep te trekken om met subsidie van de overheid een paar zonnepanelen aan te schaffen. Sindsdien is het ‘terugverdienen van duurzaamheid’ gemeengoed geworden. Bij de particuliere aanschaf van een wasmachine of een smartphone stellen we ons de vraag nauwelijks of niet.

Waarom dan wel bij het realiseren van duurzaamheid? Als je er goed over nadenkt is het op zijn zachtst gezegd een vreemd streven en een stevige rem op de nodige spurt die we allemaal moeten maken. Ik hou graag een pleidooi om duurzaamheid voortaan vooruit te verdienen. Voor de volgende generaties. Het is de investering meer dan waard.

Jenk Stronks, (Duurzaam Adviseur), Culemborg

Koud water

Ik wil graag aan de heer R. Smit uit Den Helder (Brieven, 6 augustus) uitleggen waarom de heer Paul Impens (Brieven, 4 augustus) helemaal gelijk heeft met zijn water besparen in de douche.

Als je gaat douchen geeft de douchekraan de eerste paar minuten alleen maar koud water. Ik vang dat al dagenlang op in een emmer. Zo gauw het water warm wordt doe ik de kraan uit, zet de emmer opzij en ga dan lekker douchen met warm water. Het koude water gebruik ik dan o.a. voor tanden poetsen, beetje drinken, et cetera. Simpel nietwaar. Ook voor de heer Smit!

B. Spit, Woerden

Saoedi-Arabië

Bravo Canada! Nu moet de rest van de wereld nog opkomen voor de vrouwenrechten in dat land.

Ronald Lange, Maastricht

Ontzilting?

De zeespiegel stijgt en steeds vaker zullen er periode met grote droogte zijn.

Inzetten op ontziltingstechnieken lijkt mij daarom niet verkeerd.

Joop Verschuur, Baak (in de erg droge Achterhoek).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden