columnCécile Narinx

Ik vrees de straatstijlgeschiedenis in te gaan als dat bozige vrouwtje op de achtergrond

Wie in Milaan op zoek is naar het exacte adres van een modeshow, hoeft de laatste tientallen meters niet meer op Google Maps te kijken. Hoe dichter bij het vuur, hoe drukker het wordt: als een zwerm opgewonden bijen klit het modevolk om de ingang heen. Alle toegangswegen zijn verstopt met toeterende auto’s en op straat staan, rijen dik, zogeheten straatstijlfotografen. Hun doel bestaat eruit opvallend en/of smaakvol geklede bezoekers vast te leggen om met de verkoop van die foto’s hun boterham te verdienen. Een aantal van deze smaakvol en/of opvallend geklede influencers wordt door modehuizen en merken betaald om in hun kleding rond te lopen en de aandacht te trekken van de straatstijlfotografen, opdat die kleding in en op zo veel mogelijk media terechtkomt. 

Een win-winsituatie, zou je zeggen. Toch erger ik me er kapot aan. Want elke keer als ik me op onopvallende platte loafers met kloeke tred richting entree spoed, moet ik me een weg banen tussen de ruggen van drommen klikkende kiekers die van geen wijken weten. Soms moet ik wachten tot een ranke hippe hinde in een petieterig jurkje met een idioot grote zonnebril en transparante muiltjes met hakken van 14 centimeter hoegenaamd ‘argeloos’ een Milanese straat ‘oversteekt’ – niet zelden ‘bellend’ met een gesponsorde telefoon, terwijl ze de nieuwste enveloptas ‘nonchalant’ onder de oksel geklemd heeft. Stel je niet aan, denk ik dan. Ga ergens poseren waar je niemand in de weg loopt.

Maar goed, toch gun ik al die mensen hun inkomen en hun fondanten faam. Helaas gebeurt het ook wel eens dat ik tijdens een inhaalmanoeuvre per ongeluk achter of naast zo’n influencer loop, terwijl die wordt gekiekt. Ik probeer dan snel achter een brede rug of een lantaarnpaal te duiken, of fluks de Women’s Wear Daily voor mijn hoofd te houden. Dat mislukt vaak. Te vaak. Ik vrees dat ik de straatstijlgeschiedenis in zal gaan als dat kleine bozige vrouwtje op de achtergrond, die ofwel schuimbekkend met de ogen rolt en vruchteloos probeert uit beeld te springen, of voor paal staat achter een lantaarnpaal.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden