Opinie

Ik vind het leuk om uw wind-op-zeediscussie te volgen

Het is mooi om te zien dat binnen de Volkskrantredactie op de voet wordt gevolgd hoe windenergie zich ontwikkelt. We kunnen in de krant zelfs meelezen met de interne discussies. Persoonlijk sta ik aan de kant van Pieter Klok, die het hoofdredactioneel commentaar van 14 december voor zijn rekening nam onder de kop 'Wind rendeert'.

Henk Kamp
Henk Kamp. Beeld anp
Henk Kamp.Beeld anp

Martin Sommer was in zijn column van zaterdag 17 december sceptisch. Dat kwam waarschijnlijk door een vergissing in zijn berekening van de kosten van wind-op-zee. Sommer rekende de lezer voor dat het nieuwe park waarvoor het kabinet nu een concessie heeft verleend slechts voor een half procent bijdraagt aan de doelstelling van het Energieakkoord en voorspelde gigantische kosten voor het behalen van de hele doelstelling: zo'n 60 miljard euro. In werkelijkheid gaat het windpark straks 0,6 procentpunt produceren van de 16 procent hernieuwbare energie die we in 2023 willen opwekken. Dus 0,6/16de deel, in plaats van 0,6/100ste deel, dat scheelt 51,6 miljard euro.

Bovendien zal dit nieuwste windpark naar verwachting alleen in de eerste 7,5 jaar van zijn bestaan nog subsidie nodig hebben, in totaal zo'n 300 miljoen euro. Hiermee zijn flinke stappen gezet die er uiteindelijk toe leiden dat wind op zee naar verwachting na 17,5 jaar helemaal geen subsidie meer nodig heeft.

Dan is het gewoon een commerciële activiteit en daarom hebben Shell, Eneco, Van Oord en Mitsubishi er scherp op ingetekend en daarmee de concessie binnengehaald.

Met deze jongste aanbesteding is het bewijs geleverd dat wind-op-zee gaat renderen. Daarom moet Nederland er ook op grote schaal mee doorgaan en volop profiteren van de voordelen: hernieuwbare energie tegen een scherpe prijs, krachtige stimulansen voor technische innovaties en veel werk (tienduizend arbeidsplaatsen alleen al tot 2020) voor de nieuwe offshore-industrie die de windmolens gaat bouwen en onderhouden.

Het nieuwste windpark is het tweede in een reeks van vijf die tot 2023 worden gebouwd en die bij elkaar vijf miljoen Nederlandse huishoudens van elektriciteit gaan voorzien. Voor de periode erna is er alle reden deze lijn door te trekken.

Daarom heeft het kabinet in de Energieagenda opgeschreven dat Nederland in de periode 2023-2030 opnieuw elk jaar zo'n groot park voor een miljoen huishoudens moet laten bouwen. Als het volgende kabinet hier inderdaad toe overgaat, hebben we in 2030 in principe genoeg wind-op-zeecapaciteit om alle Nederlandse huishoudens van elektriciteit te voorzien. In de praktijk zijn ook andere hernieuwbare bronnen en voorzieningen voor energieopslag nodig.

Het nieuws over deze mede door Shell gerealiseerde prijsdoorbraak leverde onder andere een tevreden reactie op van Natuur en Milieu. Met een dergelijk breed draagvlak komen we verder. Ik heb dan ook weinig toe te voegen aan het hele korte appje dat een van mijn medewerkers kreeg van een relatie bij Natuur en Milieu na de bekendmaking van het nieuws: '('.

Henk Kamp, minister van Economische Zaken

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden